latinica  ћирилица
13/07/2017 |  15:53 ⇒ 19:21 | Аутор: РТРС

У функцији нова апликација за пружање помоћи у откривању локација масовних гробница (ВИДЕО)

Међународна комисија за нестале особе активирала је нову онлајн апликацију под називом Пријава локације, у циљу пружања помоћи у откривању локација скривених масовних или појединачних гробница у којима су укопани посмртни остаци несталих лица. Апликација је у функцији већ двије седмице, а прве пријаве већ су стигле на адресу Комисије.
Нестала лица  - апликација - Фото: РТРС
Нестала лица - апликацијаФото: РТРС

Једна од највећих препрека у процесу проналажења и идентификације несталих особа у регији јесте недостатак поузданих информација о могућим локацијама скривених масовних гробница. Ова апликација нуди иновативно рјешење за пружање информација, а све се ради путем сајта Међународне комисије за нестале особе.

"Сама апликација врло је једноставна за употребу. Свако може да искористи предности интернета, и довољно је да се оде на веб страницу ИЦМП-а. Уз помоћ Гуглове мапе, може се одредити тачна локација, као и додати одређене информације", истакао је Метју Холидеј, руководилац ИЦМП Програма за западни Балкан.

Из Комисије поручују да је у посљедње вријеме видљив пад у броју пронађених посмртних остатака, нарочито зато што су подаци о локацијама преосталих гробница непознати.

"У БиХ је, током сукоба 90-их година, нестало око 31.000 људи. Пронађено је око 23.000 посмртних остатака. Треба да пронађемо још седам до осам хиљада људи, и управо зато је важна ова апликација", рекао је Холидеј.

Више од 70 одсто од 40.000 несталих у сукобима у регији пронађено и идентификовано, али десетине хиљада чланова породица несталих још не знају судбину 12.000 особа за којима се и данас трага. Надлежни се надају да ће уз помоћ ове апликације, број несталих бити сведен на минимум.