latinica  ћирилица
13/07/2017 |  14:54 | Аутор: РТРС

"СМ БиХ нема предсједавајућег са коалиционим капацитетом"

Предсједник СББ-а БиХ Фахрудин Радончић рекао је данас да Савјет министара БиХ нема предсједавајућег са коалиционим капацитетом и да би вјероватно могао да изгуби подршку Представничког дома, али да смјена не би била могућа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.
Фахрудин Радончић (Фото: oslobodjenje.ba) -
Фахрудин Радончић (Фото: oslobodjenje.ba)

Радончић је након састанка са лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем истакао да није задовољан радом Савјета министара БиХ, иако је до сада подржавао његов рад због интереса Министарства комуникација и транспорта БиХ, које води кадар СББ-а Исмир Јуско и које је кључно за европске интеграције.

"Савјет министара нема предсједавајућег са коалиционим капацитетом, а камоли са капацитетом да нешто направи са опозицијом или људима из Републике Српске", рекао је Радончић новинарима у Сарајеву.

Он је нагласио да Савјет министара БиХ има мање предложених закона него клуб СББ-а и СДП, те да је за то одговоран предсједавајући Денис Звиздић.

Радончић каже да предсједник СДА Бакир Изетбеговић није једини кривац за такво стање. "Чињеница да је СДА ушла са једним бројем посланика у парламент БиХ, а сада ради са другим бројем, отежава и рад коалиције, али то није само Изетбеговићева кривица", рекао је Радончић.

На констатацију новинара да се ускоро може очекивати иницијатива за смјену Савјета министара, Радончић је рекао да прво треба видјети ко је предлагач тих иницијатива.

"Моја процјена је да Савјет министара вјероватно може изгубити подршку Представничког дома, али да смјена неће бити могућа у Дому народа. Међутим, и то ће им бити порука да парламентарна већина није задовољна њиховим радом", рекао је Радончић.

Он каже да је на данашњем састанку са Човићем највише енергије утрошено на разматрање модела како да владајућа коалиција на нивоу БиХ, која практично функционише у техничком мандату, да што више резултата у периоду до избора сљедеће године.

"Јасно је да се коалиција не може прекомпоновати, нити је могуће да се иде на нове изборе, и у том смислу су ХДЗ и СББ сагласни да ћемо подржати све реформске законе и имати веома прецизан став када је ријеч о евроатлантским интеграцијама", рекао је Радончић.

На питање да ли ће се састати са Изетбеговићем и да ли са њим, као коалиционим партнером, има о чему да разговара, Радончић је рекао да са СДА има о чему да разговара, али не и са Изетбеговићем.

Он каже да је са Изетбеговићем и превише разговарао и да су са стране лидера СДА ти разговори увијек били неискрени.

"Наша коалиција са СДА, када је ријеч о реформским законима, је неупитна, а сусрети са Изетбеговићем апсолутно нису потребни", истакао је Радончић.

На питање да ли ће подржати приједлоге ХДЗ-а и СДА о измјенама Изборног закона, те хрватски приједлог закона о РТВ систему, Радончић је рекао да није имао детаљан увид у те законске приједлоге због чега не жели да то коментарише.

Извор: Срна