latinica  ћирилица
13/07/2017 |  14:17 | Аутор: РТРС

Апелациони суд у Београду одбацио оптужницу против специјалаца МУП-а Српске

Апелациони суд у Београду одбацио је оптужницу против осморице припадника Специјалне бригаде МУП-а Републике Српске оптужених за злочине над цивилима у селу Кравице код Сребренице 1995. године, јер је није поднио овлашћени тужилац, рекла је порптарол Апелационог суда Мирјана Пиљић.
Апелациони суд у Београду (фото: www.bg.ap.sud.rs) -
Апелациони суд у Београду (фото: www.bg.ap.sud.rs)

"То фактички значи да је оптужница потпуно одбачена и да тај кривични поступак не постоји, али то не спречава тужилаштво да подигне нову оптужницу", рекла је Пиљићева.

Она је напоменула да је Апелациони суд одлучивао о рјешењу Вишег суда, којим је одбијен приједлог браниоца окривљеног Боре Милетића да буде одбачена оптужница Тужилаштва Србије за ратне злочине од јануара 2016. године, те је преиначио то рјешење.

"Оптужницу смо одбацили зато што у предмету, како смо утврдили, нисмо имали тужиоца који је био овлашћен да подигне ту оптужницу", рекла је Пиљићева.

Она је подсјетила да је претходном тужиоцу за ратне злочине Владимиру Вукчевићу мандат престао 1. јануара 2016. године.

"Пошто је у питању инокосно самостални државни орган, чију функцију обавља јавни тужилац, то, по налажењу нашег суда, повлачи немогућност поступања заменика тужиоца за ратне злочине, па је донето формално решење услед насталих сметњи које су отклоњиве", рекла је Пиљићева и додала су у питању процедуре.

Она је додала да Тужилаштво за ратне злочине може поново да подигне оптужницу, након што је сада изабран нови тужилац за ратне злочине.

У вријеме подизања оптужнице тадашњи тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић је већ био у пензији, а на чело Тужилаштва није био изабран други тужилац, нити вршилац функције тужиоца за ратне злочине.

У складу са законом, суђење које је почело крајем прошле године сада ће морати да се стопира до подизања нове оптужнице.

Нови тужилац за ратне злочине Снежана Станојковић изабрана је у мају ове године, а у међувремену је тим тужилаштвом скоро годину и по руководио замјеник тужиоца Милан Петровић.

Након подизања нове оптужнице слиједи њено потврђивање, па тек онда заказивање суђења.

Одбачена оптужница терети Недељка Милидраговића, Алексу Голијанина, Миливоја Батинића, Александра Дачевића, Бору Милетића, Јована Петровића, Драгомира Паровића и Видосава Васића за помагање у ратном злочину.

Они се терете да су у Сребреници починили ратни злочин над цивилним становништвом, тако што су у хангару у Кравицама 14. јула 1995. године убили 1.313 муслимана.

Извор: Срна