latinica  ћирилица
13/07/2017 |  14:11 ⇒ 14:29 | Аутор: РТРС

Кина - 110.000 људи ће проучавати вјештачку интелигенцију

У кинеској покрајини Џеђанг биће отворено 110.000 радних мјеста на пословима за проучавање вјештачке интелигенције.
Вјештачка интелигенција - Фото: илустрација
Вјештачка интелигенцијаФото: илустрација

Међу њима ће бити више од 50 свјетских стручњака за вјештачку интелигенцију, 500 предузетника у области науке и хиљаду младих талентованих стручњака у подручју истраживања и развоја.

Покрајинска влада пружиће финансијску подршку предузетницима и охрабривати их да уписују више студената на одсјеке који се баве тим питањима.

Џеђанг ће успоставити развојни Фонд у износу од један билион јуана /147 милиона долара/ и инвестициони фонд у износу од 50 милиона јуана с циљем пружања подршке професионалцима и стартаповима у области вјештачке интелигенције, наводе научни портали.

Кина се налази усред великог раста вјештачке интелигенције, а локалне владе, истраживачки институти, технолошке компаније и разни предузетници настоје да буду укључени и преузму вођство у економском расту и друштвеном развоју.

"Алибаба", "Тенцент", "Баиду" - три најбоље кинеске технолошке компаније - улажу огромна средства у ову област.

Кинеска покрајина Џеђанг планира да у наредне три године изгради индустрију вјештачке интелигенције вриједну 50 билиона јуана.

Кластери индустрије биће у главном граду покрајине Хангџоу и економској централи граду Нингбо.

Недавно је у Хангџоу одржан глобални форум о вјештачкој интелигенцији о теми "Будућност је сада", наводи Кинески радио.

Стручњаци су увјерени да ће роботи бити бољи од људи у великом броју послова, те да у скорој будућности можда више неће бити потребни таксисти или возачи камиона.

Много радних мјеста биће угашено, па због тога људи морају да уче нове вјештине и прилагођавају се свијету који се мијења, порука је са форума.

Извор: Срна