latinica  ћирилица
13/07/2017 |  12:40 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Организација старјешина ВРС: Очувати Републику Српску

У Бањалуци је данас представљена Организација старјешина Војске Републике Српске чији је главни циљ очување резултата одбрамбено-отаџбинског рата и дејтонске позиције Републике Српске.
Организација старјешина Војске Републике Српске - Фото: СРНА
Организација старјешина Војске Републике СрпскеФото: СРНА

Предсједник Организације Милован Милутиновић рекао је данас на конференцији за новинаре да ће се та организација приоритетно залагати за јачање патриотске свијести, очување јединства српског народа, заштиту Српске, институционалну помоћ осуђенима пред Хашким трибуналом и Судом БиХ, већу бригу за борце и старјешине ВРС, снажну подршку генералу Ратку Младићу у борби за истину српског народа.

Он је навео да ће Организација тражити ревизију борачког стажа и инвалидности, будући да "данас у знатном броју дезертери воде главну ријеч и усмјеравју друштвене токове", као и увођење у завршне разреде основних и средњих школа предмета о геноциду над српским народом и нове цјелине одбрамбено-отаџбински рат и стварање Републике Српске.

Говорећи о политичкој ситуацији у БиХ, Милутиновић је навео да је она све сложенија, као и да буја радикални ислам и нови талас антисрпске пропаганде.

"Бошњачка политика тежи унитаризацији и остваривању ратних циљева, забрањују нам прославу Дана Републике Српске, ограничавају прославу Дана ВРС, кроје нам законе којима забрањују негирање геноцида, иако је бројка од 7.000 на посљедњим пресудама у Хашком трибуналу пала испод 5.000, отимају војну имовину мимо Дејтонског мировног споразума, насилно нас гурају у НАТО којег нема без референдума и одлуке народа, а ми сматрамо да Партнерство за мир пружа довољно основе за дјеловање и однос према овој алијанси", навео је Милутиновић.

Потпредсједник Организације Слободан Жупљанин рекао је да је та организација прва која поручује да не смију бити доведени у питање тековине одбрамбено-отаџбинског рата и његова највећа вриједност - Република Српска.

"Кључни циљ нашег организовања је његовање патриотизма, родољубља и слободарских традиција српског народа и ВРС, са тежиштем на очувању лика и части српског старјешине и војника", истакао је Жупљанин.

Он је навео да су међу кључним циљевима ове организације и подршка институцијама власти Републике Српске и свим другим друштвеним снагама на заштити дејтонске позиције Републике Српске и супротстављању свим облицима њеног угрожавања.

"Наш основни циљ је прикупљање материјала, документовање архивске грађе и изношење материјала у јавности, да би се дошло до истине из одбрамбено-отаџбинског рата", нагласио је Жупљанин.

Он је додао да је ова организација, која има око 15.000 старјешина ВРС, формирана 4. априла, а регистрована у Суду 3. јула.

Извор: СРНА