latinica  ћирилица
13/07/2017 |  11:55 | Аутор: РТРС

План "Дропшот" - Бацити 300 нуклераних бомби на СССР

Власти САД су након Другог свјетског рата намјеравале да покрену план "Дропшот" и баце 300 нуклераних и 29.000 конвенционалних бомби на СССР и тадашње земље источног савеза како би их потпуно уништиле, показују подаци из америчких архива.

У тим нападима погинуло би, према процјенама, до 60 милиона људи и било би уништено 85 одсто индустријског потенцијала.

САД су након рата једине имале нуклеарно оружје, које су и употријебиле у нападима на Хирошиму и Нагасаки.

У септембру 1948. године тадашњи амерички предсједник Хари Труман одобрио је документ Савјета за националну безбједност о "Политици нуклеарног рата", у којем пише да би САД требало да буду спремне на "брзо и ефикасно кориштење свих могућих средстава, укључујући нуклеарно оружје, у интересу националне безбједности".

Генерал Куртис Ле Меј, који је предводио "стратешко бомбардовање Јапана", укључујући нуклеарно бомбардовање Хирошиме и Нагасакија, предложио је покретање комплетног нуклеарног инвентара у САД против 70 совјетских градова и метропола Источне Европе у периоду од 30 дана.

Године 1949. осмишљен је план "Дропшот", који је предвиђао да САД нападну Совјетски Савез и баце више од 300 нуклеарних и 20.000 тона конвенционалних бомби на 200 циљева у 100 насељених мјеста, укључујући и Москву и Лењинград
/данас Санкт Петербург/, преноси "Руска реч".

Попис циљева садржи 1.200 градова, од Источне Њемачке на западу до Кине на истоку. Москва се налазила на врху пописа са 179 циљева, укључујући и Црвени трг, док је за Лењинград планирано 145 бомби.

Моћ нуклеарног оружја САД кретала се између 1,7 и 9 мегатона - ради поређења бомба "Литл бој" /Мали дјечак/, бачена на Хирошиму 6. августа 1945. године, износила је око 0,013-0,018 мегатона.

Источни Берлин, као и Варшава и Будимпешта били су на попису, заједно са другим градовима који се налазе изван совјетских граница, и имали су 91 означену мету.

Између 75 и 100, од 300 нуклеарних бомби, требало је да сасвим униште сву совјетску борбену авијацију.

План "Категорија 275", који се може видјети у америчкој Архиви за националну безбједност, предвиђао је да ће током америчког напада погинути око 60 милиона људи.

Уколико би СССР одбио да се преда након разорног напада, САД би наставиле бомбардовање урбаних и индустријских подручја до потпуног уништења.

Амерички планови ишли су и даље од Русије. Пекинг је био на листи "топ 20" са 23 подручја предвиђена за уништење.

Према књизи "Операција Трећи свјетски рат: Тајни амерички план за рат са Совјетским Савезом" Ентонија Браундурантеа, једина препрека на путу овог нуклеарног напада био је - мањак нуклеарних бомби.

Међутим, сви планови пали су у воду након што је СССР успјешно тестирао своју нуклеарну бомбу 29. августа 1949. године.

Како се наводи у књизи, тај догађај је потресао америчке политичке и војне кругове, који су вјеровали да ће њихов нуклеарни монопол потрајати много дуже.

Извор: Срна