latinica  ћирилица
13/07/2017 |  11:26 ⇒ 14:51 | Аутор: РТРС

Бечки "Стандард" - Ништа ново на Самиту земаља западног Балкана

Самит земаља западног Балкана у Трсту није донио ништа ново, осим што је кулиса била добра за сликање политичара, пише бечки "Стандард".
Трст (фото: Савјет министара БиХ) -
Трст (фото: Савјет министара БиХ)

Лист наводи да Берлински процес до сада није донио много, јер земље ЕУ већ годинама не спроводе озбиљно ширење.

Констатујући да ће домаћин наредног скупа лидера западног Балкана идуће године бити Велика Британија, "Стандард" наводи да многи сматрају да држава која жели да иступи из ЕУ није најбољи ментор за оне који би да се учлане.

"Стандард" пише да је њемачки канцелар Ангела Меркел, против воље Министарства спољних послова, одлучила да у овај процес ипак укључи Лондон, желећи да избјегне ванредне захтјеве Британаца и пар заједничких пројеката.

Бечки дневник сматра да је за праве промјене потребно боље анализирати, ставити на располагање више новца, али и испробати нешто ново с обзиром на то да јучерашњи скуп у Трсту није донио ништа ново, осим што је "кулиса била добра за сликање политичара".

"Стандард" подсјећа да је договорено да се потроши 195 милиона евра у Србији, БиХ и Македонији за аутопутеве, луке, конекторе гаса.

"Идеје за земље западног Балкана су сваке године на Самиту веома сличне. При том досадашње стратегије у региону нису допринијеле даљем приближавању ЕУ, јер државама недостају ефикасне административне структуре како би новац уопште могле корисно примјенити. За праве промјене неопходно је боље анализирати, више новца и нешто ново", пише лист.

Бечки дневник "Пресе" подсјећа да регион западног Балкана већ дуго чека на приближавање ЕУ, од обећања у Солуну прије 14 година, док су од тада само Хрватска и Словенија приступиле Унији.

"Док се у ЕУ ширио умор од проширења од Београда до Тиране опала је привлачност Брисела... Истовремено друге силе пристижу на Балкан, моћи које не постављају непријатна питања, као што су Турска, Русија, Заливске државе и прије свега Кина, која улаже велики новац својим пројектом `Пут свиле`", пише "Пресе".

Дневник оцјењује да је циљ новца који ЕУ улаже кроз берлински процес да се ојача повезаност међу балканским државама, те констатује да се бирократија развија веома брзо тамо гдје двије државе сарађују и гдје "на располагању стоје финансијски ћупови".

"На западном Балкану треба да настане заједнички економски и цивилни простор како би државе биле спремне за ЕУ, логика је Берлинског процеса. Европа је скоро натјерана да се ангажује, јер шта би била алтернатива - повратак у нестабилност, приближавање Москви или Пекингу", пише "Пресе".

Извор: Срна