latinica  ћирилица
13/07/2017 |  11:05 ⇒ 17:06 | Аутор: РТРС

"Америкен спектејтор" -Политика САД у БиХ фаворизује муслиманску заједницу на штету свих

- Политички магазин "Америкен спектејтор" анализирао је начин на који су милијардер Џорџ Сорош и његова Фондација за отворено друштво постепено преузели институције америчке спољне политике на Балкану, те упозорио да дипломате САД настављају да се понашају у 2017. години као да је ово девета година мандата бившег предсједника Барака Обаме, иако је нови предсједник Доналд Трамп критиковао интервенционистичку политику Вашингтона.
Дио текста са портала "The American Spectator" (Фото: screenshot / spectator.org) -
Дио текста са портала "The American Spectator" (Фото: screenshot / spectator.org)

У тексту се наглашава да је љевичарска оријентација америчке политике посебно апсурдна у БиХ, гдје постоје три етничке групе са снажним вјерским идентитетом.

"Умјесто да даје непристрасне савјете, Амбасада САД у Сарајеву редовно се понаша наметљиво према лидерима у овој земљи и њеним грађанима и промовише нова права сексуалних мањина док истовремено игра опасну игру фаворизовања муслиманске заједнице над Хрватима и Србима, на штету свих", наводи се у тексту.

"Спектејтор" напомиње да је, као резултат политике САД и Европе, радикални ислам добио уточиште у БиХ, Хрвати се потискују, а Срби су у све јачем савезу са Русијом.

У анализи се упозорава да је Трампова администрација, уз потенцијално трагичне посљедице, дала "додатни кисеоник пропалој спољној политици" задржавањем Обаминих дипломата.

Таква индиферентност према овом турбулентном мјесту није мудра, нарочито када џихадистички терористи, који сада долазе из Ирака и Сирије, покушавају да се уклопе у постојећа безбједна уточишта у БиХ, на прагу Европе, пише амерички магазин.

У тексту се наводи да се подривање Дејтонског споразума врши од почетка двијехиљадитих година, када је америчка администрација посветила скоро сву своју пажњу Авганистану, Ираку и Блиском истоку.

"Спектејтор" напомиње да је политика Обамине администрације, под снажним утицајем Сороша и његове Фондације, отворено антагонизовала Хрвате и Србе и промовисала визију Бошњака о унитарној држави која је у супротности са децентрализованим уређењем из Дејтона.

Амбасада САД подржава бројне програме којима се критикују БиХ и конзервативне традиције њена три народа. У тексту се посебно указује на програме којима је Обамина администрација подржавала права ЛГТБ заједнице у БиХ.

"Амбасада САД је у вишеструким конфликтима када је ријеч о репрезентацији, образовању и равноправном третману три народа, умјесто да их умирује, а нарочито од доласка актуелног амбасадора Морин Кормак", оцјењује амерички политички магазин.

Канцеларија високог представника у БиХ описана је као "нека врста спољњег диктатора са овлаштењима да заобилази парламент, смјењује јавне званичнике и негира судске одлуке".

"Залагање за унитарни, централизовани систем /са националним образовним програмом/ иде у корист Бошњака, који су најбројнији народ у БиХ. То би било попут залагања за укидање права држава и локалног образовања у САД у корист централизованог система којим се управља из Вашингтона", пише "Спектејтор".

Извор: Срна