latinica  ћирилица
12/07/2017 |  18:57 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Звиздићева подршка успостављању регионалног економског подручја

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је данас да је успостављање регионалног економског подручја и јачање међусобних веза начин да се олакша интеграција економија земаља западног Балкана у ЕУ.

Звиздић, који предводи делегацију БиХ на Самиту о западном Балкану у Трсту, истакао је да су све земље западног Балкана већ започеле процесе придруживања и изразиле спремност и чврсту намјеру да се врате тамо гдје припадају - у Европу.

"Да бисмо тај процес успјешно и лако довели до краја, осим политичких изазова, кључни изазов који ћемо имати јесте довођење наших економија на ниво развоја и конкурентности које имају земље чланице ЕУ", поручио је Зиздић у обраћању учесницима скупа, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Он је истакао да најлакши начин да се то учини јесте јачање међусобних економских веза, олакшавање инвестиција, интезивирање међусобне трговине, те омогућавање протока људи и добара.

"Берлински процес је подстакао јачање веза унутар региона кроз реализацију споразума о сарадњи у различитим доменима. С тим у вези, желим да захвалим канцелару /Њемачке Ангели/ Меркел за њен ангажман и подршку", рекао је Звиздић.

Он је изразио намјеру за даље јачање структуре ЦЕФТА, напомињући да вишегодишњи акциони план предвиђа низ активности, које ће као крајњи резултат имати олакшан проток робе, смањење администрације и трошкова, те на тај начин повећање нивоа међусобне трговине и конкурентности предузећа.

"Посебну пажњу ћемо посветити развоју малих и средњих предузећ, која су окосница економија које брзо расту и развијају се, и кључни су генератор нових радних мјеста. У области инвестиција фокус ћемо ставити на отклањање баријера за инвеститоре", поручио је Звиздић.

Према његовим ријечима, заједничким напорима земље западног Балкана ће имплементацијом акционог плана дефинисати регионалну агенду за привлачење инвестиција, како би регион био што привлачније мјестом за улагање.

"Регионална финансијска тржишта, која су малог капацитета и као таква непривлачна за институционалне инвеститоре, низом мјера ћемо `консолидовати` и понудити као регионално финансијско тржиште", рекао је он.

Звиздић је подсјетио да је мобилност радне снаге један од темља ЕУ, нагласивши да младим људима западног Балкана треба омогућити кретање, студирање и рад на подручју читавог региона и у блиској будућности ЕУ.

"Кључ убрзаног развоја региона лежи у брзом усвајању и примјени нових технологија. Више земаља региона већ остварује значајну економску активност кроз приватне фирме у ИТ индустрији", нагласио је током обраћања у Трсту предсједавајући Савјета министара БиХ.

Звиздић је истакао да тим фирмама, које могу постати једна од кључних грана економије, треба омогућити развој дигиталне инфрасруктуре, проток информација, а развој дигитаних технологија може олакшати и рад и ефикасност и јавног и приватног сектора, те подржати друге стубове успоставе регионалног економског подручја.

Он је навео да ће се мјерама предвиђеним акционим планом, регион западног Балкана "окрупнити" и тиме постати атрактивнији инвеститорима, без којих рјешавање проблема које мучи све – незапослености и интезивирања економског развоја, није могуће.

Звиздић је у своје лично име и у име Савјета министара БиХ подржао иницијативу и изразио снажно опредјељење за даље кораке у том правцу.

Предсједавајући Савјета министара БиХ изразио је захвалност Европској комисији, а посебно високом представнику за спољну политику и безбједност Федерики Могерини и комесару за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханесу Хану за њихов значајан ангажман, те подршку европској перспективи западног Балкана и БиХ.

Извор: Срна