latinica  ћирилица
12/07/2017 |  18:06 ⇒ 13/07/2017 | 09:37 | Аутор: РТРС

Приједорчанин направио прво возило на струју у Српској (ВИДЕО)

Приједорчанин Предраг Дабић први је у Републици Српској направио аутомобил "на струју". Овај аутомеханичар, заједно са колегама с посла, у возило старо 35 година уградио је 12 акумулатора.
Аутомобил на струју - Фото: РТРС
Аутомобил на струјуФото: РТРС

Сада тражи одговор на питање - како регистровати ово јединствено превозно средство.

Да прашина не би прекрила очувано возило из 1982. године, приједорски аутомеханичар Предраг Дабић, удахнуо му је нову душу. 

- Извадили смо мотор. Остало је довољно мјеста да смјестимо осам акумулатора под хаубу, смјестили смо још четири акумулатора испод гепека у неку кутију. И то је то отприлике. Ауто је задржао исту тежину када смо извадили мотор и ставили акумулаторе, све се понаша исто, све перформасе има као и прије - истакао је Дабић.

Ово возило не само да се не чује, већ за његово покретање није потребно ни квачило.

За покретање возила не треба кључ, довољно је само додати гас. Достиже максималну брзину од 80 километара на сат, а са напуњеним батеријама може прећи 80 километара. У односу на потрошњу горива, кошта драстично мање, а највећи проблем је регистрација.

 - За неких 80 километара не може потрошити.Јја сам нешто рачунао испод марке струје. Ауто је технички 100 посто исправан, могао би проћи све техничке прегледе. Једино имамо проблема око те папирологије зато што у нашем закону још увијек не постоји електрично ауто. Радимо на томе да га регуларно региструјемо, да се возимо - додао је Дабић.

Ово није прва иновација Предрага Дабића. Прије неколико година од аутомобила је направио глисер, за којег је врло брзо пронашао купца. Каже, аутомобили на струју су будућност, прије свега, због еколошких и економских предности.