latinica  ћирилица
12/07/2017 |  17:34 ⇒ 13/07/2017 | 08:13 | Аутор: РТРС

Шведска оптужила Ердогана за геноцид и ратне злочине

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган оптужен је у Шведској за геноцид, злочине против човјечности и ратне злочине.

Тужбу је подигло петоро шведских посланика због, како је наведено, улоге турског предсједника у крвавом сукобу између турских снага и курдских милитаната 2015. године.
 
Ово је прва тужба против Ердогана подигнута у Шведској. Осим њега, пресудом је обухваћено још неколико турских званичника и министара, међу којима и премијер Бинали Јилдирим.

- Свако ко намјерно уништи, дјелимично или потпуно, неку етничку заједницу или нацију, крив је за геноцид - стоји у тужби.

Сада је на државном тужиоцу да одлучи да ли ће покренути истрагу по оптужби или не. Уколико то уради, Шведска би могла да изда налог за Ердоганово хапшење.

Посланик Аника Лилеметс изјавила је да подносиоци тужбе од суда траже да се Ердоган казни због злочина против човјечности и геноцида. Њен колега из Партије зелених, Карл Шлитер, изјавио је да се нада да ће и друге европске земље размотритри сличне тужбе.

- Ако Ердоган буде спријечен да се утиче на европске земље онако како жели, надам се да ће то утицати на његову политику - рекао је Шлитер.

У Шведској је 2014. донијет закон којим су државним судовима дата овлашћења у свим случајевима против човјечности без обзира гдје се злочин догодио.

У марту је Канцеларија за људска права УН објавила да су од јула 2015. до децембра 2016. године на југоистоку Турске почињена масовна уништавања, убиства и бројна друга кршења људских права. Оружни сукоб Курда и турске војске траје од 1984. године.

Процјењује се да је од почетка сукоба до данас погинуло више од 40.000 људи. Курди захтијевају аутономију, док Ердоганова власт сматра курдску Радничку партију (ПКК) терористичком организацијом.

Извор: Агенције