latinica  ћирилица
12/07/2017 |  15:47 | Аутор: РТРС

Министарство правде - Најмање једном мјесечно о препорукама ревизора

Колегијум Министарства правде Републике Српске бавиће се најмање једном мјесечно реализацијом препорука из ревизорског извјештаја Министарства за прошлу годину, а у сарадњи са другим институцијама радиће и на даљој едукацији запослених ради што бољег спровођења утврђених обавеза.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Посебно питање које је наведено у ревизорском извјештају јесте успостављање боље интерне ревизије, на чему ће Министарство потенцирати приликом израде кадровског плана, као и усвајања буџета, речено је Срни у ресорном Министарству.

Уочени пропусти у пословању казнено-поправних установа и њихових привредних јединица стварају додатну обавезу Министарству и руководиоцима да препоруке из извјештаја спроведу и обезбиједе пословање засновано на позитивним прописима.

Министарство правде Републике Српске анализирало је достављени извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора о спроведеној финансијској ревизији овог министарства за 2016. годину, а који се односи и на 52 институције у оквиру институција правосуђа.

У извјештају је уочен видљив напредак у пословању Министарства правде и правосудних институција Републике Српске у 2016. години, а спроведен је и највећи дио препорука Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске, који се односио на претходни период.

У оквиру ревизије, нарочита пажња посвећена је пословању установа за извршење кривичних санкција и њихових привредних јединица, што је веома важно за унапређење рада ових установа и Министарства правде, које се бавило анализом Нацрта извјештаја о спроведеној финансијској ревизији и прије његове коначне израде.

У извјештају је видљиво да знатан број обавеза остаје за Министарство правде Републике Српске и за институције које су у његовој ресорној надлежности, да би се у потпуности реализовале наведене препоруке и у наредном периоду дошло до позитивног ревизорског извјештаја.

У Министарству правде Републике Српске истичу да свако од одговорних у Министарству и институцијама правосуђа мора направити максимум у поштовању законских и подзаконских аката, што ће Министарство свакако пратити.

У Министарству правде Републике Српске изражавају захвалност Главној служби за ревизију јавног сектора Републике Српске на веома коректној сарадњи, јер овај извјештај представља акциони план како Министарства правде Републике Српске, тако и институција правосуђа, за отклањање уочених недостатака.

Извор: Срна