latinica  ћирилица
12/07/2017 |  15:06 ⇒ 16:54 | Аутор: РТРС

Брчко: 15 јула биће одржан интернационални пливачки маратон

У Брчком ће први пут, 15. јула на ријеци Сави, бити одржан интернационални пливачки маратон.
Брчко - Пливачки маратон - Фото: РТРС
Брчко - Пливачки маратонФото: РТРС

Маратонци ће пливати дионицу дугу 9 километара, од села Вучиловац до градског излетишта Фицибајер. Учествоваће 20 маратонаца из 6 земаља.

Организатор Првог пливачког маратона на ријеци Сави у Брчком је пливачки клуб "Атос – Сава". Старт маратона је на 238. километру од извора, а крај на 229. километру Саве, ка њеном ушћу.

- Ограничили смо број учесника, на неких максималних 20 због њихове безбједности, зато што нам је ово први пут да правимо овакву манифестациу. Не само ми и у Брчком, него и у БиХ. Ово је први међународни маратон пливачки у БиХ - рекао је предсједник ПК "Атос – Сава" Драшко Ђурић.

Помоћ у организацији ове брчанске манифестације, стигла је из Шапца у коме је маратон на Сави, постао традиција. Учествоваће маратонци из Мађарске, САД, Србије, Хрватске, Македоније и БиХ. 

- Могу да вам кажем да је, када је код вас манифестација, тада је светско првенство у Мађарској и много, много националних првенстава мнгоих земља, тако да је мали борј пливача, који долазе. Оно што долази овдје је стварно врхунски и да не кажем, много атратктивних пливача - изјавио је директор "Шабачког пливачког маратона" Војислав Милић.

Покровитељ савског пливачког маратона је влада дистиркта Брчко. У обезбјеђење маратона и организацију биће укључене све градске службе, цивилна друштва и сва удружења, окупљена око ријеке Саве. 

- Желим да изразим задвољство, што ће ево Фицибајер, бити сједиште те спортске манифестације, на извјестан начин ћемо и тај Фицибајер, вратити у центар дешвања, када су у питању спортови пливачки - каже градоначелник дистрикта Брчко Синиша Милић.

Осим пливачког маратона, на Фицибајеру је планирано такмичење у неколико атлетских дисциплина, у одбојци на пијеску, и припремању рибљег паприкаша. А на Сави ће бити организована регата уз учешће 2 брчанска кајак кану клуба.