latinica  ћирилица
12/07/2017 |  13:56 | Аутор: РТРС

Ова супстанца је нови глутен?

Глутен, млијечни производи, масноће... Постаје све теже одржавати корак са "највећим непријатељима здравља". Недавно су се групи непожељних намирница придружили и кромпир, парадајз и паприке.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Лектини су врсте протеина који омогућавају молекулима да се "лепе" једни уз друге, а претрага у вези са овим појмом на Гуглу не јењава од прошлог љета, када је у једном новинском чланку наведено да лектин узрокује повећање тјелесне масе и упалу дигестивног тракта, пише Индепендент.

Интегралне житарице, пасуљ, легуми, орашасти плодови, парадајз, кромпир, паприке и јаја само су неке од намирница које садрже лектин и које су одмах проглашене непожељним.

Међутим, то значи да онима који одлуче да практикују дијету без лектина и не остаје баш много избора, и да њихова исхрана престаје да буде разноврсна.

Меган Роси, портпарокла Британског удружења дијететичара, објашњава да само повишени унос лектина може да проузрокује здравствене сметње, али да то важи само у теорији, с обзиром на то да је у пракси врло тешко претјерати са том супстанцом: пасуљ пребранац, на примјер, садржи само 1 одсто количине лектина коју је имао у сировом стању.

"Док год се храна прирема на прописан начин, "предозирање" лектином је немогуће", каже Роси.

Дебата о лектину завршила се на сличан начин као расправа у вези са глутеном – особе код којих лектин не узрокују здравствене сметње могу неадекватном дијетом да угрозе своје здравље.

"Људи би требало да знају да не постоји таква ствар као што је савршена намирница. У складу са тиме, сваки пут када укинете неку важну групу намирница, ви наносите штету свом организму јер не уносите довољно нутријената", упозорава Роси.

Ипак, иако савршене намирнице не постоје, то не важи када је ријеч о дијетама, сматра нутриционисткиња, која је заговорник медитеранског начина исхране.

"Медитеранска дијета укључује велике количине свјежег поврћа, воћа, интегралне житарице, коштуњаво воће, сјемење и екстра дјевичанско масиново уље-све што се сматра "златним стандардом" када је ријеч о дијетама", објашњава Роси.

"Резултати опсервационих студија у којима је учествовало 4 милиона људи показали су да медитеранска исхрана смањује ризик од превремене смрти за чак 8 одсто, и да за 10 процената смањује ризик од настанка срчаних болести. А укључује велики број намирница које садрже лектин", закључила је научница.

Извор: Б92