latinica  ћирилица
12/07/2017 |  13:33 ⇒ 13/07/2017 | 10:49 | Аутор: РТРС

Додик-Човић: ОБА не ради свој посао и нема смјене Шпирића (ВИДЕО)

На састанку лидера СНСД-а Милорада Додика и ХДЗ-а Драгана Човића данас у Мостару било је ријечи и о стању у Обавјештајно безбједносној агенцији као и о захтјеву за смјену предсједника парламентарне Комисије за надзор над ОБА, Николе Шпирића. Истакли су да ОБА не ради добро свој посао и да има много пропуста.
Додик - Човић, конференција за новинаре - Фото: РТРС
Додик - Човић, конференција за новинареФото: РТРС

"ОБА је непријатељска организација која ради на штету српског и хрватског народа. Данас смо разговарали о томе, а поручујем вам да Никола Шпирић неће бити смијењен", казао је Додик. Критике на рачун ове Агенције је изнио и Човић који је казао да у овој држави нема заштићених и привелованих те да ОБА не може водити паралелне системе, пратити и прислушкивати члана Предсједништва по потреби и задатку.

Предсједници СНСД-а и ХДЗ-а БиХ Милорад Додик и Драган Човић разговарали су данас у Мостару о актуелним политичким питањима.

Сагласни су да су односи у БиХ потпуно урушени и да је евидентно да нема више парламентарне већине ни у БиХ нити у Федерацији БиХ. Додик је на конференцији за новинаре након састанка делегација двије странке рекао да Савјет министара БиХ не ради свој посао у складу са Уставом, јер је то помоћни орган Предсједништва БиХ, а не нека посебна структура, те да нема подршку из Републике Српске. Он је оцијенио да је лидер СДА Бакир Изетбеговић изгубио политичку снагу и да се сада посредством Савјета министара и других институција покушава обрачунати са представницима српског и хрватског народа.

Човић је напоменуо да је једна од тема разговора било и функционисање Савјета министара БиХ, Парламента БиХ, те других институција на нижим нивоима власти, али и функционисање Уставног суда БиХ. Потврдио је да нема више парламентарне већине ни у БиХ ни у Федерацији БиХ, те да се та већина прави од тачке до тачке дневног реда. Он је истакао да је сада важно да се у таквој ситуацији до избора наредне године колико-толико сачувају односи у земљи због европског пута БиХ.

- Савјет министара БиХ је помоћни орган Предсједништва БиХ од кога се годинама покушава направити нека друга структура. Немамо приговоре на министре из реда хрватског народа, али видимо удруживање српских и бошњачких министара против Републике Српске и позиционирања хрватског народа у БиХ - рекао је Додик.

- Не постоји парламентарна већина за подршку Савјету министара БиХ, али то Звиздићу не смета и он се лажно представља и моделира неке ставове - истакао је Додик и напоменуо да су у БиХ односи потпуно урушени.

Додао је да то показује и питање транспортне заједнице, када Република Српска није ни питана, осим у раној фази.

- Република Српска није против, али сматрамо да одлуке које излазе из БиХ морају да буду проведене кроз процедуру механизма координације. Неће бити ни Упитника, ни било чега док се не успостави механизам координације - поручио је Додик.

- Закључили смо да све институције у БиХ морају функционисати у складу са Уставом БиХ, те да је неприхватљиво било какво паралелно дјеловање, а у посљедње вријеме били смо свједоци да је таквих радњи ипак било - рекао је Човић.

Говорећи о сарадњи двије странке закључено је да је она на задовољавајућем нивоу и представља примјер добре праксе, али да је циљ ојачати је на свим нивоима власти и у свим сегментима. Додик је поручио да приједлог ХДЗ-а БиХ о измјенама Изборног закона БиХ има подршку СНСД-а, јер између осталог, побољшава позицију српског народа у ФБиХ.

- Не одустајемо од онога што је наш стратешки циљ, а то је да БиХ дјелује у оквирима Дејтона, да се ријеши питање Изборног закона, питање канала на хрватском језику, а с наше стране да се ријеши проблем у Савјету министара и да се укључе наши ставови на бх. нивоу. Изборни закон који је предложио ХДЗ има нашу подршку јер је то и могућност да се побољша позиција Срба у федералном парламенту. Закон је неопходан због прегласавања и не можемо имати систем у којем један народ бира предсједника другог народа - рекао је Додик.