latinica  ћирилица
12/07/2017 |  13:11 | Аутор: РТРС

Михајловић: Уговором у Трсту до јединственог транспортног тржишта региона

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић изјавила је да је циљ уговора о транспортној заједници западног Балкана, који ће бити потписан данас у Трсту, да све земље региона постану јединствено транспортно тржиште.
Потпредсједник Владе Србије Зорана Михајловић - Фото: СРНА
Потпредсједник Владе Србије Зорана МихајловићФото: СРНА

"Конкретни задаци које ћемо решавати на основу овог уговора тичу се уклањања физичких баријера, тамо где нема инфраструктуре, али подједнако важно је и то што роба на границама неће стајати по неколико сати, јер ми желимо да што више транзитног саобраћаја иде преко Србије", рекла је Михајловићева.

Говорећи о Берлинском процесу, Михајловићева је за телевизију "Н1" навела да о значају ове иницијативе најбоље говори то што је она кренула од повезивања у области транспорта, а да се данас дошло до сарадње представника цивилног друштва, сарадње привредних комора региона, те канцеларије за родну равноправност.

"Од Србије се очекује да предводи западни Балкан, како у стабилности, тако у инвестицијама, јер се највећи прилив инвестиција очекује у самој Србији. Србија има јасан пут ка ЕУ, а Берлин може само да донесе добро Србији и региону и то треба да искористимо", навела је Михајловићева.

Михајловићева је додала да ће се данас у Трсту на Самиту земаља региона водити и финални разговори у којима ће бити договорено финансирање пројеката у Србији вриједних око 300 милиона евра.

Говорећи о "ауто-путу мира" Ниш-Мердаре-Приштина, дужине 77 километара, Михајловићева је навела да је укупна процијењена вриједност изградње око 850 милиона евра и да очекује да пројектна документација буде завршена у октобру, а да би радови могли да почну у другој половини 2018. године.

"Данас ћемо разговарати, између осталог, о финанасирању изградње прве деонице, од Ниша до Плочника, вредне 230 милиона евра, у комбинацији гранта из Инвестицоног оквира за западни Балкан, средстава Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ и новца из буџета Србије", додала је она.

Михајловићева је рекла да ће у Трсту први пут бити представници највећих међународних финансијских институција, укључујући ЕИБ, Европску банку за обнову и развој /ЕБРД/ и Свјетску банку, са којима ће се водити разговори о пројектима важним за Србију.

Она је додала да ће министар финансија Србије Душан Вујовић потписати уговор са ЕИБ о изградњи клиничких центара у вриједности од 50 милиона евра, те да ће се разговарати и о модернизацији пруге Ниш-Димитровград, укључујући и електрификацију и изградњу обилазне пруге око Ниша.

Извор: СРНА