latinica  ћирилица
12/07/2017 |  11:54 ⇒ 12:00 | Аутор: РТРС

У Српској нема кршења права националних мањина

У Републици Српској нема кршења права националних мањина, изјавила је данас Срни предсједник Савјета националних мањина при Народној скупштини Српске Весна Темелкоска Вуковић.
Конференција националних мањина у БиХ - Фото: СРНА
Конференција националних мањина у БиХФото: СРНА

"Посланици Народне скупштине Републике Српске добро су прихватили извјештај о стању и заштити права националних мањина у Српској, из којег се јасно види да у Републици нису забиљежени случајеви кршења права националних мањина. Трудимо се да на сваки начин помогнемо и већини у доношењу одлука, као што је био случај са нашим амандманским дјеловањем којим је повећан буџет за пројекте националних мањина", рекла је Вуковићева.

Она данас у Сарајеву учествује у раду међународне конференције "Аутентичност националних мањина у БиХ", чији је циљ предлагање услова или критеријума за одредницу - који грађани БиХ припадају групи националних мањина.

Према њеним ријечима, најважније питање Савјета националних мањина Републике Српске у прошлој години било је капацитет подршке посланика Савјету националних мањина за мијењање "осталих" у националне мањине, категорије која још не постоји у Уставу.

"И власт и опозиција дали су тада пуну подршку тој иницијатицви, која би требало да буде реализована чим се отвори процес измјене Устава", навела је Вуковићева.

Она додаје да се тренутни проблеми припадника националних мањина односе на запошљавање и образовање.

Према њеним ријечима, захтјева за примање у неке нове националне мањине није било, осим захтјева једног посланика који је поменуо Каравласе, након чега је закључено да ће, када буде створена могућност да се прогласе још неке мањине, онда и тај захтјев бити ријешен.

Предсједник Савјета националних мањина БиХ Тихомир Кнежичек рекао је Срни да Роми, као национална мањина у БиХ, нису у добром положају, за разлику од припадника осталих националних мањина.

"То је потпуно јасно и то увијек треба да имамо на уму када се говори о положају националних мањина у БиХ", истиче Кнежичек.

Он као заједнички проблем види аутентичност националних мањина у БиХ, што и јесте циљ данашње конференције.

"Шта значи аутентичност националне мањине, ко су припадници националних мањина у БиХ и како све то уградити у закнодавни оквир и измјене Закона о националним мањинама у БиХ - питања су о којима данас говоримо", навео је он.

Према његовим ријечима, сарадња надлежних парламентарних тијела морала би да буде много боља и садржајнија са Савјетом за националне мањине БиХ, као савјетодавним тијелом.

Представник Савјета Европе Тони Павлоски поздравио је рад данашње конференције и нагласио значај подизања видљивости питања положаја националних мањина у БиХ и заштите њихових интереса у складу са Оквирном конвенцијом Савјета Европе о заштити и правима националних мањина.

Према његовим ријечима, и ово питање у уској је вези са очувањем мира и стабилности у региону и Европи.

"Савјет Европе стоји на располагању институцијама БиХ на доношењу квалитетног законодавног оквира за заштиту националних мањина", истакао је Павлоски.

Помоћник министра за људска права и избјеглице БиХ Салиха Ђудерија наглашава значај чињенице да БиХ има добре законе о правима националних мањина, али да је неопходно унапређивање тог законодавног оквира.

Она је истакла потребу дефинисања аутентичности националних мањина у БиХ и критеријума на основу којих се идентификују припадници националних мањина.

"У пракси постоје добри примјери пропорционалне заступљености припадника националних мањина у институцијама на свим нивоима власти у БиХ", закључила је Ђудерија.

Организатори данашњег међународног скупа у Сарајеву - Савјет националних мањина БиХ у сарадњи са Министарством за људска права и избјеглице и ОЕБС-ом у БиХ, поручили су да је њихов циљ и анализа законодавног оквира за заштиту права припадника националних мањина у земљама Европе и приједлози унапређења законодавног оквира за заштиту права националних мањина у БиХ.

Извор:Срна