latinica  ћирилица
11/07/2017 |  19:22 ⇒ 12/07/2017 | 08:06 | Аутор: РТРС

Како наводњавање спасава херцеговачке винограде? (ВИДЕО)

Велика суша донијела је невоље и херцеговачким виноградарима. Да би спасили винову лозу, за разлику од претходних година, винограде су почели да наводњавају готово мјесец дана раније.
Наводњавање винограда - Фото: РТРС
Наводњавање виноградаФото: РТРС

Виноградари су добили битку са касним прољећним мразевима, а борбу са сушом почели су половином јуна. Изградња савременог система за наводњавање у Требињском и Петровом пољу, тек слиједи. До тада, сналазе се свако на свој начин.

Драган Анђелић, директор Агрофина, каже да су у међувремену вршили побољшања, како би скратили период наводњавања.

Да би спасили насаде, у Агрофину су у функцију ставили десетак старих или савремених преносних пумпи. Системе за наводњавање свакодневно премјештају у друге парцеле, да би избјегли штете.

Агроном Михајло Моро каже да ако се наставе високе температуре, да ће доћи до пропадања и сушења гроздова.

Под већим или мањим плантажама винове лозе у Требињском и Петровом пољу је око двије стотине хектара земљишта. Највећи дио нема стални систем за наводњавање, као што је случај у Агрофину. Систем "кап по кап" инсталисали су на свега пет хектара, а у току је изградња система на још двадесет пет хектара. Новца за све површине нема.

- На 25 хектара смо поставили цијеви, а остаје још мање улагање. Наводњавамо стотину хектара, а осталих 65 не наводњавамо, док су улагања по хектару око десет хиљада марака - каже Анђелић.

Срећна околност за виноградаре јесте што су болести винове лозе заобишле насаде. Због пропадања винограда, винари из окружења већ резервишу килограм више за прераду.