latinica  ћирилица
11/07/2017 |  19:10 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

На бањалучком подручју ограничити потрошњу воде или рестрикције! (ВИДЕО)

Високе температуре само на бањалучком подручју повећале су потрошњу воде и до три пута. Надлежни позивају грађане да рационално троше воду и да из градског водовода не заливају баште и пуне базене, јер ће у супротном бити рестрикција.
Несташица воде - Фото: РТРС
Несташица водеФото: РТРС

Притисак је већ неколико дана слаб у скоро свим дијеловима Бањалуке. Мјештани насеља Пискавица, не могу чак ни са тим да се похвале. Већ два дана ни кап воде нису видјели из чесме.

За несташицу воде надлежни криве грађане који из градског водовода заливају баште и пуне базене. У Водоводу су упозорили да је претходних дана потрошња воде достизала више од хиљаду литара у секунду.

Тренутно се од Туњица према Пискавици системи водоснабдијевања пуне и очекује се нормализација стања, али уз услов да се вода рационално троши, односно да се престане са заливањем башта, воћњака, зелених површина и слично, наводе из Водовода.

Поучен пријашњим искуством, Радован Живковић, из Буџака, одлучио је да не чека хоће ли због немарности других имати воде. На дубини од пет метара под земљом нашао је воду, купио пумпу и сада је, каже, има колико хоће.

За сада је на снази рестрикција у снабдијевању водом у Пискавици, Поткозарју, Верићима и Бистрици. Због претјеране потрошње, највјероватније ће морати да буде уведена и у Доњим Колима, Рекавицама и Љубачеву. Надлежни кажу да ће, уколико се овако настави, у наредним данима цијела Бањалучка регија остати без редовног снабдијевања водом.