latinica  ћирилица
11/07/2017 |  17:05 ⇒ 18:04 | Аутор: РТРС

Брчко богатије за Градску галерију (ВИДЕО)

Брчко је добило нову Градску галерију која ће имати сталне поставаке и двократно радно вријеме.
Галерија у Брчком - Фото: РТРС
Галерија у БрчкомФото: РТРС

Брчаци и сви љубитељи ликовне умјетности свакодневно ће моћи да уживају у дјелима локалних, али и умјетника из других градова и држава.

Сваки град се афирмише и расте кроз основне културолошке постаменте, као што су библиотека, музеј, позориште, галерија и друге културне ступове. Брчко осим библиотеке, има и галерију у градској вијећници, али која није стално отворена.

- У времену када се за културу издваја тако мало или скоро ништа, не само да нисмо заборављени од стране друштва и локалне власти, него нам је у овом тренутку дата и предност, за задовљство свих нас који радимо у институцијама културе, али и свих оних којима су ове институције потребне - рекла је Соња Ђуровић Вујић, кустос Градске галерије.

- Култура представља духовно и материјално стваралаштво једног друштва, једне заједнице, али она је и много више. Она је образац понашања и средство комуникације. Култура је управо то што разликује богате од оних мање богатих народа - навео је Синиша Милић, градоначелник Брчког.

Свака галерија значајна је, прије свега, као изложбени простор умјетничких дјела, али је то и мјесто за инспирацију и одрастање нових генерација.

Миланко Михољчић, кустос Градске галерије у Бијељини, каже да је упознат с тим колико је труда и ентузијазма унесено у припреме за отварање оваквог простора у Брчком, због чега је и успјех немјерљиво већи.

Ида Фазлић,  студент Ликовне академије, Брчко, сматра да је овакав простор био неопходан за град попут Брчког, који има јако много дјела у својим депоима, а вјероватно и у подрумима која су непозната јавности, па би било неопходно да се изложе и да се активира кулутрно насљеђе.

У новој Градској галерији изложени су радови из фундуса галерије, која у Брчком има континуитет дужи д четири деценије. А сваке године у овом граду одржавју се међународне ликовне колоније из којих настала дјела остају граду.