latinica  ћирилица
11/07/2017 |  16:04 | Аутор: РТРС

Формирање ЗСО се не може се више одгађати

Предсједник Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливер Ивановић рекао је Срни да нова привремена влада самопроглашеног Косова мора да донесе уредбу о формирању заједнице српских општина јер је то прецизна одредба бриселског споразума и не може се више одгађати.

"Влада Косова се мора одрећи могућности да једностраним актима наруши постојање ЗСО", упозорава Ивановић.

Он сматра да представници Срба морају истрајати у захтјеву да се бриселски споразум досљедно спроведе јер, у супротном, српски представници биће маргинализовани и без било каквог утицаја на политичка дешавања и процесе на Космету.

Ивановић је навео да Срби немају могућност ни луксуз да одлучују о томе ко ће коју функцију имати у парламенту или у привременој влади /самопроглашеног/ Косова.

Он је додао да се то посебно односи на кандидате за мандатара за састав нове владе.

"Једино је сигурно да Срби у складу са Уставом Косова имају гарантована места и да ће у складу са том уставном одредбом имати неку министарску позицију", каже Ивановић.

Он сматра да је у овом тренутку предсједник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај у извјесној предности да добије мандат за састав владе и да парламенту предложи свој кабинет.

"Међутим, уколико се боље анализирају односи на политикој сцени Албанаца, то није сигурно и просто речено, све је могуће", рекао је Ивановић.

Он сматра да би са Харадинајем "било нешто лакше преговарати у односу на другог кандидата" /Аљбин Курти из Самоопредјељења/.

"Треба знати да морамо да преговарамо, ма ко био нови премијер", истакао је Ивановић.

Извор: Срна