latinica  ћирилица
11/07/2017 |  16:00 ⇒ 17:11 | Аутор: РТРС

"Наоружан пришао дјевојци српске националности и одвео је"

На суђењу тројици бивших припадника такозване Армије БиХ за силовање малољетне српске дјевојке у сарајевском насељу Велешићи, свједок Тужилаштва БиХ Исмир Кахриман рекао је да је чуо да су 1993. године оптужени Самир Кешмер и Мирсад Мензиловић били затворени због силовања.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Према оптужници, Елвир Муминовић је наоружан пиштољем на улици пришао дјевојци српске националности, присилно је заробио и одвео у један стамбени објекат, гдје су оптужени починили вишеструко мучење, злостављање и премлаћивање малољетне жртве.

Свједок Кахриман је рекао и да познаје свједокињу "А" и да те 1993. године од ње није чуо да је силована, те је додао да је чуо да су пред крај исте године Кешмер и Мензиловић били затворени због силовања.

Кахриман је испричао да је, након што је рат почео, породицу преселио у Велешиће, те да је долазио накратко из јединице како би им донио храну.

Он је потврдио да је повремено долазио и код рођака Самира Кешмера, који је, такође, становао у том насељу, преноси Бирн. За Мензиловића је свједок рекао да су у сродству.

Свједок Самира Рикало рекла је да јој је Кешмер брат, а Мензиловић рођак.

Она је нагласила да је 1992. године из Вогошће с мајком прешла у колективни смјештај у Велешиће, а да су брат и отац долазили с вогошћанске линије, можда једном у десет дана, да се окупају.

Према њеним ријечима, долазили су само навече, а ујутро су се враћали на линију.

Према исказу свједокиње, једне прилике 1993. године муж јој је рекао да јој је брат ухапшен, те су отишли у "Виктор Бубањ".

"На минуту сам можда видјела брата. Била сам огорчена. Био је модар", рекла је Рикало, додавши да јој је брат "испричао да га је `А` оптужила".

Осим њеног брата, навела је да су били ухапшени Мензиловић и још једна особа коју не познаје.

Тужилаштво БиХ је оптужило Елвира Муминовића, Самира Кешмера и Мирсада Мензиловића да су у мају 1993. године силовали и сексуално злостављали малољетну особу, нанијевши јој тешке физичке и психичке повреде.

Суђење ће бити настављено 5. септембра.

Извор: Срна