latinica  ћирилица
11/07/2017 |  14:48 ⇒ 16:01 | Аутор: РТРС

"БиХ посвећена испуњавању обавеза у оквиру ОЕБС-а"

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је данас да је БиХ у потпуности посвећена испуњавању својих обавеза у оквиру ОЕБС-а, те да је активна на државном и међународном нивоу када је у питању допринос мјерама глобалне превенције у борби против тероризма.
Игор Црнадак - Фото: СРНА
Игор ЦрнадакФото: СРНА

Црнадак је на неформалном састанку министара иностраних послова ОЕБС-а у Бечу истакао значај сарадње и дијалога земаља чланица ОЕБС-а на свим нивоима, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

На пленарном засиједању под називом "Изградња повјерења кроз дијалог и сарадњу", Црнадак је рекао да је потребно да ОЕБС превазиђе унутрашње проблеме који су се манифестовали кроз дугачку расправу о буџету и немогућност постизања договора о именовању на четири највише позиције у структури ове организације која има специјалну одговорност за мир, безбједност и стабилност у Европи.

У другом дијелу састанка, Црнадак је учествовао на округлом столу под називом "Превенција насилног екстремизма и радикализације која доводи до тероризма2.

На маргинама састанка Црнадак се састао са министром иностраних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом.

Главне теме састанка су биле подршка Мађарске и Вишеградске групе напорима БиХ да почетком 2018. године званично постане кандидат за пуноправног члана ЕУ, као и подршка Мађарске активирању МАП-а за БиХ до краја 2017. године.

Извор: СРНА