latinica  ћирилица
11/07/2017 |  14:27 ⇒ 14:32 | Аутор: РТРС

Астероид ударио у Мјесец

Забрињавајући астролошки феномен десио се на Мјесецу, а посљедице су биле видљиве и на Земљи и то без телескопа!
Мјесец (илустрација) -
Мјесец (илустрација)

Удар од 90.000 километара на сат, који су забиљежили научници из НАСА-е на Мјесецу, упозорава на катастрофалну опасност са којом може да се суочи наша планета. Метеор са експлозивном снагом од десет крстарећих ракета ударио је Мјесец и изазвао велику експлозију да се може видјети голим оком и са Земље.

Удар који су забиљежили научници изазвао је свемирски камен који није био тежи од килограма. Иако је овај метеор изузетно малих димензија, штета од удара је била огромна и изазвала је експлозију која је била бљештава као свјетслост четири звијезде. Да је овај камен пао на неки град на Земљи, направио би кратер дубок око 20 метара, а јачина удара би била једнака удару 10 крстарећих томахавк ракета, а број жртава би се мерио хиљадама, кажу стручњаци.

Земља, за разлику од Мјесеца, има атмосферу која је штити и у којој сагори већина космичких остатака. Међутим, већи метеори понекад се пробију, као што се десило недавно у Чељабинску у Русији, гдје је астероид дужине 20 метара брзином од 70.000 километара на сат пробио атмосферу и експлодирао снагом као 33 експлозије у Хирошими. На срећу, захваљујући брзини и углу улаза, стијена је експлодирала док је још била у ваздуху, али опет је оштећено 7.200 зграда, а 1.500 људи задобило је довољно озбиљне повреде да су морали да потраже медицинску помоћ.

Извор. Агенције