latinica  ћирилица
11/07/2017 |  13:59 | Аутор: РТРС

Нова оптужница против Здравка Мамића због извлачења новца из Динама

Против бившег функционера фудбалског клуба Динамо Здравка Мамића данас је подигнута нова оптужница која га терети да је, заједно с још шесторицом оптужених, из загребачког клуба преко иностраних фирми од трансфера играча извукао најмање 144 милиона куна, објавило је тужилаштво.
Здравко Мамић (Фото: novilist.hr/N. Reberšak) -
Здравко Мамић (Фото: novilist.hr/N. Reberšak)

Уз Здравка Мамића је оптужница пред судом у Осијеку подигнута и против његовог сина Мариа, брата Зорана, као и бившег челника Динама Дамира Врбановића, сада извршног предсједника Хрватског фудбалског савеза, предузетника Сандра Стипанчића и Игора Кроте, као и менаџера Никија Вуксана.

Канцеларија за борбу против корупције и организованог криминала (УСКОК) објавила је на својим интернет страницама да оптужница терети Здравка Мамића за злоупотребе у привредном пословању, односно да је од краја 2004. повезао у злочиначко удружење остале оптужене да би преко више сумњивих страних фирми извлачио новац од трансфера играча а на штету Динама.

Сумња се да је Здравко Мамић с осталим оптуженима договарао фиктивне уговоре између Динама и страних компанија из Велике Британије, Швајцарске, Уједињених Арапских Емирата, Светог Винсента и Гренадина, Белизеа, САД, Хонг Конга и Гибралтара, за непостојеће услуге посредовања приликом трансфера играча. Рачуне за те непостојеће услуге плаћао је Динамо на рачуне страних фирми.

Према наводима тужилаштва, Динамо је на тај начин оштећен за најмање 18,8 милиона евра, 500.000 фунти и 200.000 долара, што је у противриједности више од 144 милиона куна.

Уз наведено, Динамо је неосновано обавезан за плаћање додатног износа од још 7, 3 милиона евра.

Бившим функционерима фудбалског клуба Динамо, браћи Здравку и Зорану Мамићу већ се суди због сумње да су извлачећи новац од трансфера играча, утајом пореза и другим незаконитостима оштетили загребачки клуб за око 116 милиона куна (15,5 милиона евра), а државни буџет за 1,6 милиона евра. У том поступку суди се и Дамиру Врбановићу и порезнику Милану Пернару.

Суђење најмоћнијем човјеку хрватског фудбала и осталима почело је крајем априла на осјечком Жупанијском суду, а сви оптужени су одбацили оптужбе.

Оптужница је подигнута пред осјечким судом умјесто у Загребу гдје се водила истрага и то због Мамићеве повезаности с више загребачких судија.

Извор: Бета