latinica  ћирилица
11/07/2017 |  10:24 | Аутор: РТРС

Савић: ОБА БиХ под доминацијом муслиманског корпуса

Некадашњи директор Безбједносно-информативне агенције /БИА/ Србије, Андрија Савић, оцијенио је да је Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/ БиХ годинама под доминацијом муслиманског корпуса и истакао да је БиХ међународни протекторат Запада, па је у таквом окружењу нормално да све желе да држе под контролом.
ОБА наложила прислушкивање - Фото: РТРС
ОБА наложила прислушкивањеФото: РТРС


Савић је нагласио да је у том контексту сасвим извјесно да, и запад и обавјештајне службе БиХ, занима веза између Републике Српске и Србије, и да желе да је "држе на оку". Србија је, како каже, интересантна јер је ипак то доминантна држава у региону западног Балкана, а њена веза са Републиком Српском сигурно изазива пажњу али помињање Хрватске као мете прислушкивања ОБА је чудно, јер је ова држава чланица и НАТО-а и ЕУ.

Он је оцијенио да овакве ствари не могу да нанесу штету Србији, али напомиње да опасност лежи у другим стварима кад је ријеч о ОБА и прислушкивању, односно злоупотребама јер постоји могућност да бошњачко руководство посредством ОБА неке ствари ради и "на своју руку".

"Не треба искључивати ни ту могућност, с обзиром на то да се бошњачко руководство у БиХ у великој мери наслања на Турску, Иран, Саудијску Арабију, и по вјерској линији, али и по финансијској основи. Треба знати колико је ушло пара свих ових година из Саудијске Арабије, али и колико је било, својевремено, присуство обавештајне службе Ирана. Не можемо овде да елиминишемо ни важан и значајан утицај данашње Турске, која се креће у правцу неоосманизма", напомиње Савић.

Стручњак за безбједност Божидар Спасић сматра да ОБА нема тако велике могућности да прислушкује неке разговоре у Београду или Загребу, али не спори да прислушкује разговоре функционера који живе у БиХ, а које они обављају са властима из државе.

"Овде се посебно поставља питање - коју корист та служба има од евентуалних информација које прикупи? Рачуна се да та бошњачка тајна служба може да прислушкује око 300 људи. То су им капацитети прислушних центара, и евентуално услуга које користе од Турске, или неке друге обавјештајне службе која се налази на том простору", рекао је Спасић.

Он је додао да је вјероватно да "нешто користе и од тих америчких центара" који постоје у БиХ, али да је, у сваком случају, питање ко је корисник тих информација - Бакир Изетбеговић, Савјет министара БиХ или неко други. Спасић као веома спорну види и чињеницу да се на челу ОБА налази особа која је блиска само једној - бошњачкој страни, напомињући да је свако прислушкивање подложно и манипулацији и коришћењу у приватне сврхе. Спасић каже да је уочљиво и то да Изетбеговић веома често у јавности користи неке податке или чињенице које је сазнао путем тајних прислушкивања.

Извор: СРНА