latinica  ћирилица
11/07/2017 |  10:13 ⇒ 14:31 | Аутор: РТРС

Новић: ОБА под политичким утицајем

Члан Заједничке комисије парламента БиХ за надзор над Обавјештајно безбједносном агенцијом Средоје Новић изјавио је да је ОБА под политичким утицајем и да у раду те агенције постоје озбиљни проблеми.
Средоје Новић - Фото: 24 sata info
Средоје НовићФото: 24 sata info

Новић је рекао да Обу већ неколико мјесеци потресају афере један за другом, те да након афере "Ушће", која се односила на налог да се обрађује руководство Србије и Србија као земља, сада постоји и сукоб на релацији директор и главни инспектор Оба, који је достигао тачку кључања. 

Он каже да службе треба да служе интересима земље, али су латентна опасност за нарушавање добрих односа у региону и шире.

"Уколико обавјештајне службе изађу изван оквира и ако појединци из политичких структура њима управљају, то ће нанијети непроцјењиву штету. Оба је под политичким утицајем и ту нема дилеме", рекао је Новић за "Вечерње новости".

Он је додао да поједини политичари добијају транскрипте прислушкиваних разговора званичника у БиХ и из њих износе податке.

Извори "Вечерњих новости" из српских обавјештајних служби потврдили су да је раније било сазнања о покушајима да се поједини функционери Србије, док су на
територији БиХ, ставе под надзор.

Исти извор наводи да српске обавјештајне службе предузимају све раположиве мјере и да одговарају на дјеловање страних обавјештајних агенција.

Извор: СРНА