latinica  ћирилица
10/07/2017 |  15:59 ⇒ 16:02 | Аутор: РТРС

Пет највећих мистерија човјечанства које нас и даље муче

Упркос чињеници да су људи научно обрадили већину аспеката живота, ипак постоје неке чињенице које још не можемо разјаснити и пронаћи одговарајући одговор на та питања.
Атлантида - Фото: Screenshot/YouTube
АтлантидаФото: Screenshot/YouTube

Изгубљени град

Атлантида је једна од најстаријих и највећих мистерија на Земљи. Још од древних времена људи су се трудили да лоцирају Атлантиду, за коју се вјерује да је потопљена у цунамију након земљотреса. Грчки филозоф Платон описивао је Атлантиду као острво које се налазило близу Гибралтара, дом највеће цивилизације на Земљи.

Према предањима, Атлантиду су настањивали најљепши људи и на њој се налази Посејдонов храм и цијели град је био опточен у злато. До данас још нико није успио да лоцира Атлантиду и пронађе њено богатство.

Мумије

У ствари, ово нису мумије него савршено очувана тијела која су пронађена у многим катакомбама широм сјеверне Европе. Упркос томе што се људска тијела распадају након смрти, ова тијела, због специфичности простора нису се никад распала него су остала савршено очуване коже и унутрашњих органа.

На хиљадама оваквих тијела налазе се трагови убиства, чиме се да наслутити да се радило у убијању људи за потребе неког паганског ритуала. Но, још увијек не постоје докази зашто су ова тијела тако бачена и зашто су пронађена широм Њемачке, Ирске, Велике Британије и других сјеверних држава Европе.

Џек Трбосјек

Најозлоглашенији убица свих времена којем се ни дан-данас не зна прави идентитет. Ријеч је о серијском убојици који је харао Лондоном 1888. године и који је одговоран за брутална убиства најмање пет проститутки у Вајтчапелу у Лондону. Кроз године појавиле су се многе теорије о томе ко би могао бити овај озлоглашени убица, расправљало се чак и о члановима краљевске породице, до данас није познато ко је он био.

Стоунхенџ

О овом споменику написани су радови и многе књиге, али нико до сада још није успио да разјасни његову функцију. Стоунхенџ се налази у долини Салисбури у Вилтширу у Енглеској. Састављен је од многих камених блокова од којих сваки тежи шест тона и сви су постављени један до другог и један на други.

Археолози су истраживањима дошли до закључка да овај споменик датира 2.500 до 3.000 године прије Христа и претпоставља се да га је подигла нека неолитска култура. И то је све што се о њему зна. Његова намена и значење још су увијек енигма. Постоје многе теорије, али још ниједна нема чврсти доказ. Најчешће прихваћена теорија је да је Стоунхенџ својеврсно гробље, што је потврђено налазом неколико гробова у његовој близини који датирају из истог раздобља, пише "Дневник".

Краљ Артур

Краљ Артур, мач у камену, чаробњак Мерлин и витезови округлог стола део су легенде о моћном владару који је побједио Саксонце и створио царство Енглеске, Ирске, Исланда, Норвешке и Француске. Но, о њему не постоји ниједан чврст доказ. Све се темељи на легенди која се приповиједала међу војничким трупама како би им подигла морал. И осим те легенде - ништа друго.

Ниједан доказ о мачу, Мерлину, витезовима. И упркос недостатку доказа о његовом постојању, осим легенде, још постоји много историчара који сматрају да је краљ Артур постојао и да треба само да прође мало времена како би се пронашли докази о његовом постојању.

Извор: Агенције