latinica  ћирилица
09/07/2017 |  21:38 ⇒ 21:39 | Аутор: РТРС

Да ли сте паметнији него што мислите?

Провјерите колико "знакова" са ове листе можете да "штиклирате". Можда се пријатно изненадите.
Мозак (Фото: Thinkstock) -
Мозак (Фото: Thinkstock)

Много је предрасуда о интелигентним људима: те они се никад не препуштају љенчарењу, те имају савршено памћење, те увијек су пристојни... Али, истраживања кажу да се висок ИQ често може наслутити и по прилично неочекиваним навикама и особеностима.

Портал Bright Side доноси листу особина и навика које су својствене особама високе интелигенције. Ко зна, можда и у вама "чучи" неоткривени геније!

Један експеримент рецимо, показао је да особе које имају висок коефицијент интелигенције често одлутају мислима, и препусте се сањарењу и љенчарењу, док особе просхечне интелигенције теже "испуњеном" распореду.

Добро памћење често повезујемо са натпросјечном интелигенцијом, али "свјежа" научна истраживања упућују на закључак да је управо склоност ка заборављању неважних ствари одраз високе интелигенције. Заборављање је, између осталог, процес који нашем мозгу омогућава да "брисањем" неважних података успјешније сагледа "ширу слику". А управо је та способност увиђања "шире слике" карактеристична за високо интелигентне људе.

Псовање је, изненађујуће, такође одраз високе интелигенције. Интелигентни људи чешће и "сочније" псују, показало је истраживање спроведено у Нјујорку.

Током истраживања, научници су од испитаника тражили да испишу или изговоре што је могуће више ријечи из одређених категорија, рецимо - опсцености, животиње, биљке, ријечи које почињу одређеним словом... Испоставило се да су они који су могли у сваком тренутку да наброје највише ријечи из свакодневног живота уједно и они који су псовке и ружне ријечи сипали "као из рукава".

Објашњење је врло једноставно - што више псујете, богатији вам је вокабулар, а то што баратате великим фондом ријечи које умијете да употријебите у одговарајућем контексту је један од маркера вашег интелектуалног капацитета.

Повјерење је такође одлика интелигентих људи, иако је увријежено вјеровање да паметне особе не вјерују другима. Објашњење овога вјероватно лежи у чињеници да интелигентни људи живот сагледавају свеобухватније. А особе које вјерују другима имају мање проблема са живцима и генерално су здравије од неповјерљивих. Дакле, повјерење није само питање љубазности већ је добро и за ваше здравље!

Дешава вам се понекад да људима око вас није смијешно нешто од чега вама буквално крену сузе од смијеха? Или, још горе, да се увриједе због шале коју сте направили? Такав, помало ишчашен смисао за хумор такође је одлика високо интелигентних људи.

Ствар је у томе што црни хумор захтијева мало више менталног ангажовања од уобичајених шала. Да бисте могли да разумијете и цијените црни хумор, морате мало да укључите вијуге, о томе се ради, и зато у овом типу хумора људи осредње интелигенције углавном не уживају.

Ако мрзите колективне проводе, гужву и масовна окупљања, то највјероватније значи да сте натпросјечно интелигентни. Истраживање спроведено у Великој Британији у којем је учествовало 15.000 одраслих особа показало је да су они са вишим коефицијентом интелигенције срећнији уколико не живе у густо насељеним мјестима.

Испоставило се, такође, да такве особе срећнима чини време које проводе насамо, односно, да немају изражену потребу за друштвом која је уочљива код мање интелигентних појединаца.

Овај интровертни доживљај стварности такође има везе са еволуцијом. Наши далеки преци живјели су у чврсто повезаним племенским заједницама, и социјализација је била неопходна за преживљавање. Високо интелигентне јединке еволуирале су тако да су превазишле ту потребу за поршком колектива, адаптирале су се, дакле, на брзе промјене околности и окружења, без зависности од јединки из окружења.

Аутор: мондо