latinica  ћирилица
09/07/2017 |  18:21 | Аутор: РТРС

Етна као Мјесец: Лунарни роботи тренирају за будуће мисије (ВИДЕО)

Најактивнији европски вулкан свакодневно обилазе туристи, али је у посљедње вријеме домаћин и неколико прилично необичних посјетилаца - лунарних робота чије се вјештине тестирају за будуће мисије слијетања на Мјесец и Марс. Смјештен на италијанском острву Сицилији, Етна показује сеизмичке активности сличне онима за које научници вјерују да ће се наћи на Земаљском сателиту.
Робот - Фото: Screenshot/YouTube
РоботФото: Screenshot/YouTube

"Изабрали смо Етну јер је њена вулканска, сеизмичка активност слична оној коју можемо да очекујемо да буде на површини Мјесеца", рекао је за Ројтерс истраживач Армин Велдер.

Лунарне роботе је на Етну распоредио Њемачки свемирски центар, агенција која води свемирски програм те земље.

На програму су ангажовани стручњаци из Њемачке, Велике Британије, САД и Италије, који заједно раде на пројекту "ROBEX" (Robotic Exploration of Extreme Environments -Роботско истраживање екстремних окружења). Његова сврха је боље унапређење развоја роботске опреме која ће се користити у свемиру.

"Наш рад има за циљ симулирање будућег, хипотетичког слијетања на Мјесец или Марс, за шта се користи много робота за транспорт и инсталацију различитих инструмената", изјавио је вулканолог Борис Бенке из италијанског Националног института за вулканологију.

Бенке и његове колеге надају се да ће роботи омогућити корисне техничке податке о сеизмичким покретима након истраживања тла планине Етна. Надамо се да ће све технике које се науче на Етни бити употребљене у будућим лунарним мисијама или у истраживању Марса.

Роботи су готово завршили почетну фазу тестирања у области вулкана Пјано дел Лаго, што је пусти дио терена оштећен јаким вјетровима. Истраживачи ће такође ускоро успоставити мрежу опреме међу којима су и роверски роботи и беспилотне летјелице, који ће се користити за надгледање сеизмичке активности сличне оној која се може наћи на Мјесецу.

Извор: REUTERS, SPUTNIK