latinica  ћирилица
09/07/2017 |  17:23 | Аутор: РТРС

Не заборавите на минерале, а посебно на јод

Међу минералима посебно мјесто припада јоду.
Храна богата јодом (фото: Thinkstock) -
Храна богата јодом (фото: Thinkstock)

С обзиром на то да је одговоран за већину процеса у нашем тијелу, његов недостатак доводи до застоја више процеса

Хроничан недостатак минерала који се најчешће догађа у љетњем периоду може да узрокује појаву главобоље, умора, малаксалости и бројне друге здравствене проблеме. Да бисмо га спријечили, најважнији је унос воде и исхрана богата сезонским воћем и поврћем.

Међу минералима посебно мјесто припада јоду. С обзиром на то да је одговоран за већину процеса у нашем тијелу, његов недостатак доводи до застоја више процеса од којих су неки кључни за здравље и изглед. Осим штитасте жлијезде, недостатак јода има велики утицај на мозак, дојке, кожу и желудац. Тијело шаље сигнале када му недостаје овај кључни хранљиви елемент. Најуочљивији су грчеви у мишићима, сува кожа, опадање косе, слаба и ломљива коса, лоша концентрација и памћење, недостатак енергије, умор и депресија, све врло слично као и код симптома дехидратације.

Недостатак течности, а самим тим и минерала, најизраженији је код оних који се љети баве физичком активношћу. Зато и за њих важи правило да једу што више воћа и поврћа, док јода има и у морским плодовима и алгама, као и у минералним водама са природно раствореним јодом.

Извор: Новости