latinica  ћирилица
09/07/2017 |  16:20 | Аутор: РТРС

Дјело мистериозне цивилизације? Ову мапу нико не може да објасни

Мапа коју је 1513. у Цариграду направио отомански адмирал и картограф Ахмед Мухидин Пири, познатији као Пири Рајс, и данас збуњује научнике.
Мапа (Фото: Piri Reis/Public Domain) -
Мапа (Фото: Piri Reis/Public Domain)

Најзанимљивија појава на такозваној "Необјашњивој мапи" је Антарктик: не само да на њему нема леда, већ је повезан са Јужном Америком.

То је поново покренуло теорију, чији је творац историчар доктор Чарлс Хапгуд са Харварда, да мапа приказује Антарктик из доба праисторије. Ријеч је о претпоставци да се Пири приликом стварања мапе можда служио мапом неке старије цивилизације.

С обзиром на то да је Антарктик откивен 1818, а не 1513 године, осликавање топографије овог дијела свијета представља велику мистерију - како је Рајс уопште дошао до информација о преглацијалном Антакртику?

Могуће објашњење

Рајс је сам на мапи образложио да је приликом њеног стварања користио двадесетак различитих извора, укључујући историјске карте и карте његових савременика.

"Арапи су често Клаудија Птоломеја, географа из 2. вијека, мијешали са Птоломејем Првим, генерала из Александрије и првог птоломејског владара Египта, који је владао од 323. до 285 године прије нове ере", пише стручњак за мапе Грегори Мекинтош у својој књизи "Пири Реис Мап оф 1513".

Пири Рајс је највјероватније направио исту грешку, вјерујући да мапе потичу из времена Птоломеја Првог, умјесто Клаудија Птоломеја.

Мекинтош такође наводи да се неслагања у вези са Сјеверном Америком могу приписати тадашњем вјеровању да је ријеч о Азији, што није било везано само за Рајса.

Најједноставније објашњење, дакле, било би да није ријеч о Антарктику, већ Тери Аустралис, хипотетичком континенту који је у Рајсово вријеме представљан на многим картама. Вјеровало се да Тера Аустралис представља противтежу континентима на сјеверној хемисфери, и чекао дан када ће нови континент бити истражен.

Извор: Агенције