latinica  ћирилица
09/07/2017 |  16:14 ⇒ 10/07/2017 | 11:53 | Аутор: РТРС

Намирница која ће замјенити бројне скупе козметичке препарате

Осим употребе у кухињи, познато је да сода бикарбона помаже код проблема желуца проузрокованих желудачном киселином, избјељивања зуба, дубинског прања косе... Овај изузетно јефтин хемијски препарат може да замјени бројне скупоцјене козметичке препарате за његу коже лица и тијела.

Најпопуларнији је пилинг лица и тијела содом бикарбоном. Све што треба да урадите јесте да помијешате соду с мало млаке воде док не добијете густу смјесу коју ћете послије утрљати благим кружним покретима у кожу, и испрати. Немојте превише да притискате лице приликом пилинга да не бисте надражили кожу.

Смјесу од млаке воде и соде можете да искористите и као маску за лице. Довољно је да смјесу нанесете на лице и након десетак минута исперете млаком водом. Сода из лица извлачи нечистоће и митисере. Да бисте спријечили настанак акни на лицу, потребно је да користите ову маску једном недјељно. Приликом стављања маске посебно обратите пажњу на утрљавање соде око носа.

Сода бикарбона може да се користи и као дезедоранс. Бијела прашкаста хемијска формула апсорбује уља и мирисе, због чега спречава настанак бактерија. Довољно је да соду нанесете испод пазуха, а ако желите да ваш природни дезодоранс мирише, у соду додајте кап етеричног уља.

На крају, да би ваша кожа била мека и глатка, бар једном недјељно у купку додајте пола шољице соде бикарбоне која ће вас ријешити зноја и заосталих производа на кожи. Они који имају суву кожу, у купку могу да додају неколико капи етеричног уља.

Извор: Агенције