latinica  ћирилица
06/07/2017 |  15:49 ⇒ 17:45 | Аутор: РТРС

У Приједору вода за купање на Сани и базенима исправна (ВИДЕО)

Високе температуре ових дана најбоље се подносе на јавним купалиштима. Оно што је најбитније вода на базенима и у ријеци Сани у Приједору потпуно је чиста и расхлађивање на овај начин не би требало да буде ризично, тврде надлежни.
Приједор - купалиште - Фото: РТРС
Приједор - купалиштеФото: РТРС

Док се купају, грађани Приједора не треба да брину. Вода је бактериолошки исправна – то показују и посљедње анализе.

Наида Стегић, шеф инспекције и главни инспектор за храну истиче да тренутно нема загађења, а оног момента када се то деси грађани ће бити на вријеме обавијештени. Што се тиче базена, каже, власници истих редовно контролишу пх вриједност.

Хлор, који се користи за базене, уништава патогене бактерије. Ниска концентрација хлора повећава опасност од разних инфекција, али и превисока концентрација може да буде кобна за кожу и очи. Гутање загађене воде може да изазове здравствене проблеме.

Љекари поручују да може у том случају да помогне сама себи укључивши дијеталну исхрану, надокнаду електролита, то јесте текућине, скидање температуре уколико је присутна и узимања пробиотика за регулисање цријевне флоре.

Уз редовно контролисање исправности воде и придржавања мјера заштите приликом купања, љекари савјетују и опрез приликом боравка на сунцу. Од 11 до 17 часова све то, требало би, избјегавати.