latinica  ћирилица
05/07/2017 |  14:42 ⇒ 14:51 | Аутор: РТРС

Реченица "Немам шта обући" изазива анксиозност

Већина жена ујутро је под стресом, јер након устајања слиједи мрзовољно стајање испред ормара и изговарање чувене реченице "Немам шта да обучем".
Гардероба (фото: cosmopolitan.hr) -
Гардероба (фото: cosmopolitan.hr)

Истина је, наравно, далеко од тога, јер одјеће има и превише, због чега је тешко донијети одлуку, а психологиња Јо Хеммингс истиче да је та реченица опасна по здравље.

- Имати превише опција познато је као "парадокс избора". То се не односи само на одјећу, већ на разне животне ситуације, јер превелика могућност избора може изазвати анксиозност. Другим ријечима, када смо суочени с превеликим избором, наш ионако преоптерећен мозак је још под већим притиском и стресом због чега долазимо у још већу недоумицу око бирања одјевних комбинација - објаснила је психолог Џо Хемингс.

Како бисмо се ријешили тог осјећаја, она предлаже организирање ормара по бојама, односно врсти одјеће, а не би било лоше ни да одложите вансезонску одјећу. Такође, савјетује да увече изаберете шта ћете обући, како би избјегли јутарњу нервозу због одјевне комбинације.

- Прије него што пођете на спавање изаберите шта ћете ујутро обући - од доњег веша до ципела. И немојте ујутро да се предомислите - упозорава психолог.

Истиче и да је једна од кључних ствари чишћење ормара и склањање одјеће коју нисте носили посљедњих годину дана.

Извор: Агенције