latinica  ћирилица
03/07/2017 |  12:54 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

Забранити руковање у болницама: Ово ће бити нови поздрав?

Болнице би требало да забране руковање и уведу поздрав песницама, тзв. фист бумп као алтернативни поздрав, тврде стручњаци.
Руковање - Фото: Screenshot
РуковањеФото: Screenshot

Овакав начин поздрављања популаризовао је претходни амерички предсједник Барак Обама, а он је сад прави избор за окружења у којима не би требало да се преносе бактерије.

Многе британске болнице су већ увеле зоне у којима је руковање забрањено, а сада експерти позивају остале болнице да слиједе овај примјер.

Традиционално руковање забрањено је на неонаталном одејљењу у двије болнице у Лос Анђелесу након што је педијатар др Марк Склански доказао да се овај начин преноси највише бактерија.

“Чинимо све да минимализујемо интрахоспиталне инфекције, а најлакши начин да то урадимо јесте да забранимо руковање“, рекао је он – “Ако често користим мобилни, таблет или компјутер и често отварам врата знам да су ми руке путне бактерија и морам да будем пажљив и често перем руке“

Др Дејв Витворт каже да велики број интрахоспиталних инфекција настаје управо тако.

“Руковање треба да се забрани, ако ништа друго барем како бисмо скренули пажњу на проблем инфекција које настају овим путем“, закључује.

Извор: Агенције