latinica  ћирилица
29/06/2017 |  12:04 | Аутор: РТРС

Ни превише сна није добро

Сви знамо да мањак сна неповољно утиче на здравље, али, спавање је једна од оних ствари код којих "више" није увијек и "боље".
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou) -
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou)

Љекари се слажу, добар сан је од кључне важности за наше опште здравствено стање. Не само да нам је неопходан да бисмо могли да одржимо концентрацију дуже од два минута током дана, већ тијелу помаже да се регенерише и обнови. Уз то, добар сан снижава ризик од најразличитијих здравствених проблема, од гојазности и дијабетеса до ризика од пријевремене смрти.

Кад то узмете у обзир, дјелује логично да је пожељно спавати што више, зар не? Па... Не баш.

Ево шта кажу стучњаци:

- Особе које спавају више од 10 сати дневно генерално су лошијег здравственог стања од оних који спавају препоручених 7 до 8 сати - каже др Сузан Редлин, професор на катедри за медицину сна на Харварду.

Генерално, дуже спавање постаје чешће како старимо, па научници нису сасвим сигурни да ли је то знак одређених болести, или вас то чини болеснијим.

- Распрострањено је мишљење да је потреба за дужим сном сигнал да постоје одређени здравствени проблеми који нису откривени - каже др Редлин.

Др Мајкл Ирвин, професор на Школи Медицине Универзитета у Лос Анђелесу упозорава да превише сна може и да изазове одређене болести, а објашњење тога лежи у чињеници да је сан који траје дуже од 8 сати обично лош, неквалитетан, тако да се организам заправо и не одмори.

Ево шта може да се деси ако редовно спавате дуже од препоручених 7 до 8 сати:

Повишен ризик од кардиоваскуларних болести

Болести срца су међу водећим узроцима смртности, а ако уобичајено спавате дуже од 8 сати, ризик од смрти као посљедице болести срца и крвних судова расте за 34 одсто.

Повишен ризик од гојазности

Многе студије доказале су да мањак сна води у гојазност, али исто важи и за превише сна.

- Оно што примећујемо је да су упадљиво гојазне особе најчешће оне које спавају дуже од осам сати у току дана. Једно од могућих објашњења је што вријеме које бисте могли да проведете бавећи се физичким активностима проводите у кревету, спавајући - објашњава др Редлин.

Једноставно је - што дуже спавате, то се мање крећете и мање калорија трошите.

Повишен ризик од дијабетеса

Превише сна (као и мањак сна) може довести до скока нивоа шећера у крви, што повећава ризик од дијабетеса типа 2. За ово је објашњење слично као за гојазност - "сједећи", односно у овом случају "лежећи" стил живота је фактор ризика и за дијабетес, не само за прекомјерну гојазност, објашњава др Редлин.

Мозак слабије ради

Не можете да се сконцентришете? Па, немојте да спавате толико. Ако "хронично" спавате више него што вам је потребно, рецимо током дужег временског периода, ваш мозак убрзано стари и све му је теже да се фокусира на уобичајене, свакодневне задатке, наводи се у студији објављеној у Журналу Америчког удружења за геријатрију.

Проблем је највејроватније у томе што се особе које спавају по десет или више сати буде више пута у току ноћи, тако да је тај сан, иако дуготрајан, врло лошег квалитета пошто су фазе дубоког сна испрекидане и краткотрајне.

Виши је ризик од пријевремене смрти

Застрашујуће, али истинито. Вишегодишње студија показале су да особе које спавају више од препоручених 7 или 8 сати у току ноћи умиру раније. Наука још нема јасно објашњење, али се вјерује да је то посљедица проблема попут дијабетеса или кадриоваскуларних болести, као и имфламаторних процеса у тијелу који су чести код особа које превише спавају.

Проблеми са менталним здрављем

Депресија и сан понекад иду "руку под руку". Али, овде је ситуација налик на ону "шта је старије, кокшка или јаје". Понекад, објашњава др Ирвин, особе које пате од депресије имају већу потребу за сном, али, дуги сати сна понекад погоршавају симптоме депресије.

Наравно, потреба за дужим сном није увијек симптом депресије, али ако се осјећате лоше и будите се лоше воље, можда можете да покушате да устајете мало раније, никад се не зна, можда вас то одобровољи.

Извор: Мондо