latinica  ћирилица
28/06/2017 |  21:03 ⇒ 29/06/2017 | 07:30 | Аутор: РТРС

Додик у Телерингу: Ситуација на нивоу БиХ веома конфузна (ВИДЕО)

У емисији Телеринг наше телевизије, предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је једини начин да БиХ буде одржана као јединствена земља - изворни Дејтонски споразум.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Српска је, каже Додик, спремна да води дијалог и са институцијама БиХ, али само уз потпуно уважавање, те да Сарајево мора бити деинституционализовано уколико жели да одржи БиХ.

Ситуација на нивоу БиХ је веома конфузна, рекао је Додик, истакавши да институције не успијевају да испуне преузете међународне обавезе, међу којима је и договор са Међународним монетарним фондом. Нагласио је да је Република Српска испунила све што је предвиђено.

- Сав проблем у БиХ јесте што постоји Устав и прописане надлежности, а у пракси сасвим друга ситуација која није уставна. Два концепта уставни и неуставни морају да се сукобљавају, што ће једног дана, уколико се жели да БиХ функционише, морати да буде превазиђено - истакао је предсједник Српске.

Додик не сматра да су сви представници Српске на нивоу БиХ издајници, али да има оних који су пристали да своје функције плате тако да игноришу и не уважавају институције и интересе Српске.

Говорећи о оптужбама министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића о уношењу 200 хиљада евра из Србије у БиХ, Додик је поручио да нема потребу да то објашњава, нити га интересује какву перцепцију о томе има Мектић. Поручује - све је урадио у складу са законом.

- Ово би могло да подлегне питањима заштите личних података. Неко је злоупотребио чињеницу да сам званично пријавио тај новац и да направи спекулацију о томе. Новац је плаћен са банака које су дале кредит купцима и то је дошло на мој рачун. Новац сам подигао уредно са рачуна Комерцијалне банке и на граници Србије пријавио да новац износим, а у БиХ на граничном прелазу сам пријавио новац. Све сам урадио у скалду са законом - нагласио је Додик.

У наредним данима планирано је полагање камена темељца за изградњу нове болнице Касиндо у Источном Сарајеву, истакао је Додик говорећи о реализацији значајних пројеката.

- У Републици Српској функционишу све институције. Република Српска сервисира све своје обавезе. Као што се зна, плате нисмо смањивали. Имамо намјеру да повећамо пензије ове године. Имамо намјеру да, уколико ове године буде раст БДП три одсто, ићи ћемо са повећањем плата у идућој години - поручио је Додик.

Говорећи о наредним изборима, Додик вјерује да ће грађани за предсједника Републике Српске изабрати кандидата СНСД-а. Наставиће, каже, да се бави политиком, али не открива да ли ће бити кандидат за неку од функција.

Погледајте комплетну ТВ емисију Телеринг: