latinica  ћирилица
28/06/2017 |  17:05 | Аутор: РТРС

Симатовић затражио привремену слободу

Одбрана некадашњег функционера Државне безбједности Србије Франка Симатовића затражила је од Хашког трибунала да га пусти из притвора у Шевенингену на привремену слободу у току љетње паузе у раду тог суда, односно од 21. јула па до краја паузе.
Франко Симатовић Френки (фото:pressonline.rs) -
Франко Симатовић Френки (фото:pressonline.rs)


Симатовићеви браниоци су у захтјеву подсјетили да се Симатовић и први пут добровољно предао Трибуналу, као и да се сваки пут одазивао свим позивима суда да се врати у притворску јединицу са привремене слободе.

Браниоци су навели и да ће од Владе Србије тражити да пружи гаранције за боравак Симатовића у Србији, те да ће љетњу паузу у раду суда искористити за припрему одбране, саопштено је из Хага.

Симатовићу је заједно са Јовицом Станишићем, 13. јуна почело поновљено суђење због оптужби да су починили ратне злочине над Хрватима и Муслиманима током ратова у Хрватској и БиХ од 1991. до 1995. године.

Симатовић и Станишић негирају кривична дјела за која су оптужени.

Симатовић и Станишић су након првог суђења у мају, 2013. године, ослобођени свих оптужби, али је Жалбено вијеће Трибунала ту одлуку укинуло 15. децембра 2015. године и наложило да им се суђење понови по свим тачкама оптужнице