latinica  ћирилица
28/06/2017 |  16:56 | Аутор: РТРС

Пјонгјанг жели смртну казну за Паркову и Лија

Власти у Пјонгјангу заклеле су се да ће погубити бившег предсједника Јужне Кореје Гун Хеј Парк, заједно са директором јужнокорејске државне обавјештајне службе због планова за убиство лидера Сјеверне Кореје Ким Џонг Уна, пренијела је Централна корејска новинска агенција.
Пјонгјанг - Фото: илустрација
ПјонгјангФото: илустрација

Агенција преноси да ће из Министарства државне безбједности, Министарства безбједности грађана и из канцеларије Јавног тужиоца у Сјеверној Кореји тражити смртну казну за Паркову и бившег шефа обавјештајне службе Бјонг Хо Лија, која "може да се изврши било гдје и на било који начин".

Из Пјонгјанга су оптужили Паркову за спровођење тајне операције "са циљем смјењивања врховног сјевернокорејског вође", која је почела крајем 2015. године, а наводно ју је предводила државна обавјештајна служба Јужне Кореје.

У државној обавјештајној служби у Сеулу одбацили су оптужбе против Паркове и Лија, преноси АП.

Сјевернокорејске власти су у мају оптужиле обавјештајне службе из Јужне Кореје и САД за неуспјели покушај убиства лидера Ким Џонг Уна биохемијским оружјем.

Парламент у Сеулу је, након масовних протеста грађана, смијенио Паркову са функције предсједника државе и она је ухапшена у марту због оптужби о подмићивању.

Саопштење Пјонгјанга емитовано је само неколико часова након што је предсједник Јужне Кореје Мун Џае Ин отпутовао у САД због састанка са америчким предсједником Доналдом Трампом, са којим ће разговарати и о нуклеарној пријетњи Сјеверне Кореје.

Извор: СРНА