latinica  ћирилица
28/06/2017 |  16:51 ⇒ 17:14 | Аутор: РТРС

Слава општине Берковићи (ВИДЕО)

Општина Берковићи је своју крсну славу, Видовдан дочекала са новим улицама и уређеном инфраструктуром у насељу Видуша.
Слава општине Берковићи - Фото: РТРС
Слава општине БерковићиФото: РТРС

Средства за изградњу обезбијеђена су из општинског буџета, али у буџету за ову годину новца неће бити за друга улагања. Зато Берковићи очекују нове инвестиције кинеских компанија у области експлоатације камена, које најављују проширење производње.

Нова, модерна саобраћајница је за мјештане насеља Видуша најбољи славски поклон. Макадамаски путеви и неуређена инфраструктура сада су прошлост, а стартешки циљ надлежних и даље ће бити урбанизација општине.

Изградња је коштала око 270 000 марака, а новац је обезбијеђен из општинске касе. Од овогодишњег буџета од тек 1, 2 милиона марака, уз издатак од 100 000 марака за изгубљени судски спор против ХЕТ-а, новца неће бити за друга улагања. Нема ни субвенција за пољопривреду, један од главних извора прихода.

Привредну слику у Берковићима побољшаће нова улагања кинеских инветститора у експлоатацију камена. Из управе каменолома "Кремстон" због повољних услова и добре сарадње са локалном управом најављују проширење производње и нова радна мјеста.

И кинески инвеститори били су гости на славском весељу. У цркви Светог кнеза Лазара служен је славски обред уз присуство великог броја вјерника.

Видовданске свечаности увеличане су пригодним умјетничким програмом и бројним активностима.