latinica  ћирилица
28/06/2017 |  16:28 | Аутор: РТРС

Нови Град: Почео откуп краставаца корнишона

У Новом Граду је почео откуп краставаца корнишона од произвођача који имају уговорену производњу за њемачку фирму "Кине".
Корнишони - Фото: РТРС
КорнишониФото: РТРС

Стручни сарадник фирме Милош Ђурашиновић каже да се, с обзиром на стање усјева и прве дане откупа, може очекивати бољи принос у односу на прошлу годину.

"Откуп је почео на вријеме, мјесец дана од садње, биљке су у добром стању и ове године може се очекивати добар принос", рекао је Ђурашиновић Срни.

Он је навео да се откуп обавља са откупних мјеста у Благају, Рудицама и Рашћу и на откупној станици у насељу Урије, гдје је и сортир машина.

"За ову фазу произвођачима је потребно довољно радне снаге како би предали што више прве класе краставаца" рекао је он.

Према његовим ријечима, ове године откупна цијена прве класе је 1,30 КМ за произвођаче који имају дунум и више засада или 0,10 КМ више него протеклих година.

Произвођачима ће за прве двије седмице откупа на жиро рачуне бити исплаћени цијели износ, а од треће и закључно са шестом седмицом, плаћаће репроматеријал у четири рате.

На основу уговора, откуп траје до 15. септембра.

"Уколико буде и даље било рода, вјерујемо да ће откуп бити продужен као што је то био случај прошле године. Зато је потребно да произвођачи што дуже задрже биљке у добром стању и додају довољне количине воде, које су у овом периоду и до 3.000 литара по дунуму, а у сезони пуне бербе и до 5.000 литара по дунуму", рекао је Ђурашиновић.

Ове године 60 коопераната производи краставце корнишоне за фирму "Кине" на површини од четири хектара.

Извор: СРНА