latinica  ћирилица
28/06/2017 |  16:05 ⇒ 16:51 | Аутор: РТРС

Столтенберг: Поштујемо неутралност Србије

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је на Србији да одлучи о томе да ли ће остати неутрална, те да Алијанса апсолутно поштује њену неутралност.

"Сматрамо да је изузетно важно да свака земља има право да одабере свој пут и одлучи хоће ли постати дио НАТО-а или не. Србија то не жели, и ми то поштујемо. То је право сваке суверене и независне земље, а Србија то јесте", рекао је Столтенберг у интервјуу за "Блиц".

Говорећи о односима Београда и Москве, Столтенберг је рекао да НАТО поштује одлуку Србије.

"Рећи ћу вам само да и наша чланица Норвешка има сарадњу са Русијом, односно спроводи заједничке вјежбе на сјеверу Европе. Не вјерујемо у изолацију Русије, већ у дијалог са Москвом", рекао је он.

Коментаришући могућност да Српско-руски хуманитарни центар у Нишу добије дипломатски статус, Столтенберг је истакао да је то такође одлука Србије.

"То је ваша одлука. Ваша ствар. Радујем се нашој сарадњи са Србијом, одржавању вјежби за ванредне ситуације сљедеће године, које редовно спроводимо. Недавно смо такву вјежбу имали са Украјином. Сада ће домаћин те вјежбе бити Србија. То је оно чему се радујем. А о Русима, морате одлучити сами. Ми се у то не мијешамо", навео је Столтенберг.

Говорећи о формирању војске /самопроглашеног/ Косова и о томе да ли то може нарушити безбједност на Балкану, Столтенберг је рекао да је за НАТО веома значајно да се то обави у складу са свим законима и Уставом.

"Ми смо фокусирани на консултације и блиске контакте са Косовом по том питању. Изразио сам забринутост по питању недавне иницијативе о формирању косовске војске без испуњавања потребних услова. Тачније, без пристанка представника етничких мањина на Косову", рекао је Столтенберг.

Он је одбио да коментарише информацију да је 300 италијанских војника тужило НАТО због тога што су обољели од неизљечиве болести након службе на Косову и Метохији, које је гађано осиромашеним уранијумом, уз напомену да тада није био у НАТО-у.

Извор: СРНА