latinica  ћирилица
28/06/2017 |  15:48 ⇒ 16:36 | Аутор: РТРС

Суд БиХ: Одвојен поступак против Драге Ђукановића

Суд БиХ донио је одлуку да се бившем члану Надзорног одбора "Бобар банке" Драги Ђукановићу, оптуженом за организовани криминал у овој банци, суди у Бијељини, али ће коначну одлуку о томе донијети Врховни суд Републике Српске.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Средином априла ове године, Ђукановића је Тужилаштво БиХ оптужило за организовани криминал и злоупотребу службеног положаја или овлаштења у предмету "Бобар банка", скупа с Дарком Јеремићем и још 14 особа.

Суд БиХ је прошлог мјесеца донио одлуку да се Ђукановићев предмет одваја у односу на остале, те се надлежност за вођење кривичног поступка преноси на Окружни суд у Бијељини, и то ради здравственог стања оптуженог, који не може долазити на рочишта у Сарајеву.

Суд у Бијељини се, међутим, огласио ненадлежним с обзиром да је ријеч о организованом криминалу и предмет прослиједио Посебном одјељењу Окружног суда у Бањалуци.

Ђукановићев бранилац Зоран Перић рекао је Балканској истраживачкој мрежи /Бирн/ БиХ да ће од Суда у Бањалуци тражити да се предмет врати бијељинском Окружном суду, а да ће коначну одлуку о мјесту суђења донијети Врховни суд Републике Српске.

"Разлог за раздвајање предмета по рјешењу Суда БиХ је лоше здравствено стање, које Ђукановића онемогућава да путује. Због тога ћемо тражити да се за суђење делегира Окружни суд у Бијељини", објаснио је Перић.

Одлуку да се предмет прослиједи у Посебно одјељење бањалучког Окружног суда, Перић је оцијенио правилном, уз образложење да Суд у Бијељини не може сам себе прогласити ненадлежним.

Из Суда БиХ навели су да су испитани "важни разлози", који оправдавају да се кривични поступак пренесе на бијељински Окружни суд, те да се имало у виду да тада још није био заказан почетак суђења, да је дјело за које се оптужени терети почињено на подручју Бијељине, као и да се не ради о дјелу против интегритета БиХ.

"Суд налази да се `важни разлози` првенствено огледају у здравственом стању оптуженог. Та околност је већ у фази истраге утицала да се тада осумњичени саслуша у просторијама бијељинског Окружног тужилаштва, а не у Тужилаштву БиХ, а због здравствених разлога није био у могућности да приступи на рочишта пред овим судом", навели су из Суда БиХ.

Из Суда БиХ су додали да оптужени има пријављено боравиште на подручју Бијељине, да је ту и учињено кривично дјело за које се терети и да је већи број свједока с тог подручја, те је закључено да би се поступак у бијељинском суду спровео на ефикаснији и економичнији начин.

Почетак суђења у Суду БиХ "Јеремићу и осталима", од којих је одвојен Ђукановићев предмет, планиран је за 4. јули, када је предвиђено читање оптужнице и уводна излагања странака у поступку.

Оптужница терети Јеремића, Петра Цацановића, Ану Миросављевић, Драгана Радумила, Соњу Куртум, Сашу Томића, Славицу Ињац, Батрића Ђуришића, Здравка Дубова, Игора Продановића, Снежану Вујнић, Драгицу Томић, Горана Игњатовића, Пају Панића и Јефу Бошковић за организовани криминал, злоупотребе службеног положаја или овлаштења. Јеремић се терети и за прање новца.

Њих терете да су остварили надзор над цјелокупним пословањем "Бобар банке" у Бијељини, те омогућавали давање вишемилионских кредита без адекватних средстава осигурања, који су незаконито додјељивани повезаним правним лицима "Бобар" групације.

Наплата кредита, према наводима оптужнице, реално није била могућа, нити је поврат кредита адекватно осигуран.

Одбране оптужених су тражиле да се Суд БиХ прогласи ненадлежним за овај поступак, али је тај захтјев одбијен.

Извор: СРНА