latinica  ћирилица
28/06/2017 |  15:00 | Аутор: РТРС

Линта: Донијети резолуцију против величања усташтва у Хрватској

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да би Европски парламент требало да донесе резолуцију против рехабилитације и величања усташтва или хрватског нацифашизма у Хрватској.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је, поводом одлуке Хрватске академије знаности и умјетности у дијаспори да подигне спомен-обиљежје истакнутом усташком крвнику Јури Францетићу, истакао да је то још један у низу доказа отворене рехабилитације нацифашизма у Хрватској и затражио од Министарства спољних послова Србије да реагује.

- Министарство спољних послова Србије треба да затражи од предсједника Европског парламента, предсједавајућег Комитета за спољне послове Европског парламента и шефова свих посланичких група у Европском парламенту да хитно донесу резолуцију против рехабилитације и величања усташтва или хрватског нацифашизма у Хрватској - рекао је Линта.

Он је нагласио да се том резолуцијом од Хрватске мора захтијевати да донесе оштре казне и води политику нулте толеранције за промовисање усташке идеологије, саопштено је из Савеза Срба из региона.

Линта је указао на то да нове законске мјере морају недвосмислено да забране свако јавно истицање усташких симбола, подизање спомен-обиљежја усташким злочинцима из Независне Државе Хрватске, као и терористима попут Мире Барешића.

Новим законом би, такође, рекао је он, морало бити забрањено исписивање усташких графита, пјевање усташких пјесама, узвикивање поздрава "За дом спремни!", дјеловање проусташких портала, емитовање проусташких емисија, те избацивање оваквих садржаја из хрватског образованог програма.

ХАЗУД је најавила да ће подићи спомен-обиљежје Јури Францетићу, чувеном кољачу и сараднику усташког вође Анте Павелића.

Из ХАЗУД најављују да ће Францетићу, којег називају "истакнутим усташом-антифашистом", подићи споменик на родној кући у Оточцу 1. јула.

Извор: СРНА