latinica  ћирилица
28/06/2017 |  14:15 | Аутор: РТРС

ИЦМП тражи нестале уз помоћ апликације

Међународна комисија за нестала лица представила је данас нову иницијативу за проналажење масовних гробница у БиХ посредством апликације за пријаву локације скривених гробница.
Међународна комисија за нестала лица - ИЦМП -
Међународна комисија за нестала лица - ИЦМП

Апликација ће омогућити да се анонимно или са контакт подацима пријаве локације на којима се могу налазити посмртни остаци несталих лица, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Сарајеву.

Руководилац ИЦМП-овог Програма за западни Балкан Метју Холидеј подсјетио је да је од 30.000 несталих у БиХ, до данас идентификовано 23.000, те да се још тражи од 7.000 до 8.000 људи.

- Највећа препрека је недостатак позуданих информација о локацијама масовних гробница. Један од алата за пријаву информација је апликација "пријава локације", коју могу користити сви који имају приступ интернету и пријавити нестале у периоду од 1992. до 1995. године - навео је Холидеј.

Директор Одјељења ИЦМП-а за развој система база података Аднан Ризвић објаснио је новинарима да ће апликација омогућити једноставну пријаву потенцијалне масовне гробнице у БиХ.

- Апликација је повезана са "Гугл мапс". Довољно је пронаћи географско подручје и приликом проналаска указати на могућу локацију масовне гробнице, те одговорити на одређена питања - појаснио је Ризвић.

Он је додао да се прије просљеђивања Институту за нестална лица и Тужилаштву БиХ информација провјерава, да би се утврдила њена истинитост.

Члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ из Приједора Фикрет Бачић рекао је да се у том граду трага за 860 тијела, те апеловао на све грађане БиХ да пријаве појединачне или масовне гробнице.

Извор: СРНА