latinica  ћирилица
28/06/2017 |  14:12 | Аутор: РТРС

Крпељ, извор лијека за опаку срчану болест?

Научници са Универзитета у Оксфорду открили су да пљувачка крпеља може да се користи у борби против опасне врсте срчане болести која најчешће изазива изненадну смрт код младих људи. Часопис Scientific Reports је у уторак објаво детаље студије према којима та материја може да служи у третману фаталне срчане болести - миокардитиса.
Крпељ (Фото: Thinkstock) -
Крпељ (Фото: Thinkstock)

Код око 30 процната људи са тим здравственим стањем, срце почиње да слаби што, уколико се не изврши трансплантација, углавном за разултат има смрт.

Истраживање је показало да протеини које та пљувчака садржи заустваљају упалу виталног људског органа, што је главни узрок миокардитиса. Научници су створили формулу која протеине пљувачке претвара у ћелије квасца, на основу кога могу да утврде који протеини имају противупалне особине.

Противупални протеини имају способност да непримјетно хране своје одмаћине и до 10 дана. Крпељи убацуји протеине, познате и као евасини, у своје домаћине, а управо евасини су оно за шта научници вјерују да може да се избори са упалом срца.

"Миокардитис је разарајућа болест, код које тренутно има мало могућности за изљечење. Ово истраживање нам даје наду да ћемо моћи да смислимо адекватну противупалну стратегију и створимо спасоносну трепапију за то веома опасно срчано обољење", каже професор кардиоваскуларне медицине на Оксфорду Шоумо Батахарја, водећи аутор истраживања.

Он, такође, вјерује да би ово, такође, могао да буде пут до изљечења дугих болести код којих упале имају велики удио.

Извор: Б92