latinica  ћирилица
28/06/2017 |  12:42 ⇒ 12:52 | Аутор: РТРС

За викенд главна бањалучка улица постаје пјешачка зона

Главна улица у Бањалуци ће од суботе 1. јула до понедјељка, 3. јула, бити претворена у пјешачку зону у оквиру визије Града Бањалука да промовише здрав начин живота, екологију и одрживи развој.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Из бањалучке Градске управе саопштено је да ће у суботу од 18.00 часова до понедјељка у 4.00 часа дио Улице Краља Петра Првог Карађорђевића од Хотела "Босна" до Улице Марије Бурсаћ бити затворен за саобраћај за све четвороточкаше, односно биће претворен у пјешачку зону у којој ће моћи слободно да се крећу пјешаци и да се играју малишани.

Вршилац дужности начелника Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић појаснио је да је ријеч о експерименталном затварању улице.

- Након ове пробне активности донијећемо одлуку да ли ће прећи у традицију да се викендом пјешаци стављају у први план - рекао је Сандић.

Према његовим ријечима, у наведеном времену паркинг у зони главне улице биће бесплатан, као и у јавној гаражи у Видовданској улици, уз постављање прописне саобраћајне сигнализације која ће дефинисати овај привемени режим одвијања саобраћаја.

Сандић је додао да ће аутобуси на линијама јавног превоза путника који саобраћају тим дијелом Улице Краља Петра Првог Карађорђевића бити преусмјерени у Видовданску и Книнску улицу.

Он је навео да ће са овом активношћу и најављеним системом изнајмљивања бицикала Бањалука јасно опредијелити за промоцију и развој немоторизованог саобраћаја.

Извор: СРНА