latinica  ћирилица
28/06/2017 |  12:37 | Аутор: РТРС

Прве оптужнице за злочине тзв. ОВК већ крајем седмице?

Специјални суд, који ће се бавити оптужницама за ратне злочине тзв. ОВК почињене на Косову и Метохији, могао би добити прве оптужнице већ почетком наредне седмице, уколико Уставни суд /самопроглашеног/ Косова усвоји одлуку о уставности поступака суда.
Припадници тзв. ОВК (извор: РТС) -
Припадници тзв. ОВК (извор: РТС)

Авис Бенес, портпаролка тог суда потврдио је јуче да ће ако одлука Уставног суда буде позитивна, она ступити на снагу за седам дана.

Бенес је за приштински Зери такође рекла да ће суд бити спреман да прима прве оптужнице одмах након што одлука Уставног суда ступи на снагу.

Сједиште тог суда је у Хагу.

На Косову, иначе, влада незадовољство због Специјалног суда, који је основан одлуком косовских власти.

Међународне судије које ће радити у Специјализованим већима и Специјализованом тужилаштву, односно Суду, именовала је шефица Еулекса и они ће бити ангажовани по потреби, на захтјев предсједнице Суда Екатерине Трендафилове, која је једини стални судија.

Именоване судије долазе из Велике Британије, Холандије, Ирске, Норвешке, Италије, Њемачке, Француске, Италије, Швајцарске, Чешке, Естоније, Белгије, Канаде, те Сједињених Држава.

Специјални суд за ратне злочине на Косову истраживаће злочине које су припадници тзв. Ослободилачке војске Косова починили над етничким мањинама и политичким ривалима од 1998. до краја 2000. године, које је у свом извјештају Савјету Европе навео швајцарски сенатор Дик Марти.

Амерички тужилац Клинт Виллиамсон је истраживао оптужбе и јула 2014. саопштио да је специјални истражни тим дошао до неоспорних доказа за подизање оптужнице за злочине против појединих бивших руководилаца тзв. Ослободилачке војске Косова, али да није било доказа о трговини органима.

Најстрожија казна коју Специјални суд може изрећи осуђеној особи је казна доживотног затвора.

Затворска казна ће се издржавати у држави коју одреди предсједник Специјалног суда, а из списка држава које изразе спремност да прихвате осуђене особе.

Специјализована вијећа и Тужилаштво имају буџет који је независан од буџета Косова.

Извор: Танјуг