latinica  ћирилица
28/06/2017 |  12:28 ⇒ 13:35 | Аутор: РТРС

Крушевац: Обиљежено 628 година од Косовског боја

Предсједник Србије Александар Вучић предводио је данас у Крушевцу државну церемонију поводом обиљежавања 628 година од Косовског боја.
Крушевац: Обиљежено 628 година од Косовског боја (Фото: Tanjug/ RADE PRELIC) - Фото: ТАНЈУГ
Крушевац: Обиљежено 628 година од Косовског боја (Фото: Tanjug/ RADE PRELIC)Фото: ТАНЈУГ

Државна церемонија је одржана код Споменика косовским јунацима у центру Крушевца, гдје су положени вијенци и одате државне и војне почасти.

Претходно је у Цркви Лазарици служена Света архијерејска литургија, а након ње и парастос за све српске војнике пале од Косовског боја до данас.

Потом је празнична литија прошла од Цркве Лазарице до Споменика косовским јунацима у центру Крушевца, гдје је служен и помен.

Организатор комеморативне свечаности је Одбор Владе Србије за његовање традиција ослободилачких ратова у сарадњи са градом Крушевцом.

Предсједник Србије рекао је у Крушевцу, да Срби никада више не смију да се дијеле, те да морају да баштине, чувају и одбране своје двије највеће вриједности - независност и слободу.

- Никада више не смијемо тако да се делимо. Једну и једину Србију имамо и морамо да је чувамо цјеловиту, да будемо заједно, сложни и јединствени - нагласио је Вучић.

Он је истакао да никада Србија неће моћи да подигне толико споменика колико има јунака, на чијем се примјеру васпитавају генерације које долазе.

- Обећавам да никада нећемо одустати од наше борбе за српску част, српско часно име, српску историју и српску будућност. Сачуваћемо српску земљу и српске светиње, умијећемо да сачувамо наш народ гдје год да се налази - рекао је Вучић.

Он је нагласио да данас, када је Србија слободна и независна, жели да се развија, а да Срби постану бројнији и јачи, да иду напријед и да се будућим покољењима омогући миран живот и љепша будућност.

- Да бисмо то постигли морамо бити сложни и уједињени, наставити наш пут ка просперитету и сачувати углед како српског народа, тако и наше државе, да бисмо били способни одговорити на све изазове - рекао је Вучић.

Он је навео да је Видовдан дан када су се Срби покренули да одбране своју државу, када су добили истинске праве српске, а не митске јунаке.

- То је дан славе, части и дан побједе. То треба да славимо и тога се сјећамо и о томе учимо - навое је Вучић.

Он је истакао да је кнез Лазар био храбар државник и да је погинуо не за "небеско царство", него за одбрану "своје лијепе и једине Србије".

- У тој борби да заустави Турке и јесте његова величина. Они тог дана нису изгубили, нити је Лазар жртвовао себе и војску и земљу да заузме мјесто у царству небеском, о чему смо учили, него се догодио сукоб у самој Србији, много прије Косовске битке, када је држава била ослабљена, тако да је ни пораз ни побједа на Косову нису могли спасити - додао је Вучић.

Он је оцијенио да Срби ни до данас нису извукли поуке из те неслоге српских великаша, због које Србија на крају послије Косова није имала снаге да се брани.

- И то је основна лекција коју нам сваки Видовдан саопштава, а ми је не памтимо - навео је Вучић, додајући да су Срби поново платили цијену за своју лаковјерност у Другом свјетском рату.

Вучић је рекао да Видовдан не смије да остане само мит, него да постане јасна српска историја, прецизна и тачна.

- Треба да постане темељ за градњу будућности, другачије и боље и то не на небу, него на земљи, прелијепој Србији, за коју су се на Косову борили и побиједили. За небо су други задужени - истакао је.

Вучић је рекао да жртва кнеза Лазара и његових мученика није била узалудна и да је Србија своју слободу освојила, а не добила од великих сила, те да је данас слободна и поносита, и, више него икада, на путу економског опоравка и бољитка.

- Србија на том путу није и неће изгубити себе, нити сме, нити може. Заборавити косовске јунаке било би исто као одрећи се свог имена, породице и предака. Заборавити Принципово јунаштво слободољубље, било би и више од тога. Нека је вјечна слава свим страдалим Србима у борби за слободу. Живјела Србија - рекао је Вучић.

Српска православна црква данас обиљежава Видовдан, празник посвећен Светом великомученику кнезу Лазару и свим српским мученицима који су погинули у Косовском боју 1389. године.

Видовдан је и државни празник Србије, који се радно обиљежава у спомен на Косовски бој, који се десио 28. јуна 1389. године, односно 15. јуна по старом календару, на Газиместану, и представља сјећање на погинуле у свим ратовима.

Бој на Косову у колективном сјећању српског народа симболизује слободу, отпор туђину, његовање патриотизма, националног бића, витештва и херојства.

Споменик косовским јунацима, дјело српског вајара Ђорђа Јовановића, представља симбол Крушевца, а откривен је 28. јуна 1904. године, у оквиру прославе стогодишњице Првог српског устанка, у присуству краља Петра Првог Карађођевића.

Извор: СРНА